Tiraspolul vrea să cenzureze internetul? Oamenii ar putea rămâne fără internet și telefonie din motive de „securitate”

Tiraspolul ar putea întrerupe, în mod arbitrar, accesul la internet și telefonie pentru persoane fizice și juridice, invocând amenințări la adresa „securității regiunii”. Măsurile se regăsesc în două „proiecte de lege” inițiate de autoritățile de facto din regiunea transnistreană. Potrivit Asociației Promo-LEX, astfel de prevederi încalcă dreptul la liberă exprimare și acces la informație, limitând posibilitatea cetățenilor de a cere ajutor sau de a semnala abuzuri.

Conducerea nerecunoscută de la Tiraspol ar putea obține dreptul de a întrerupe serviciile de comunicații – inclusiv telefonie și internet – pentru persoane fizice și juridice, pe o perioadă de până la 48 de ore, fără a fi necesară o hotărâre judecătorească.

Scopul declarat al acestor măsuri este de a împiedica utilizarea mijloacelor de comunicație pentru „săvârșirea unor infracțiuni împotriva vieții sau sănătății unei persoane” ori pentru comiterea unor acte ce reprezintă o „amenințare reală la adresa securității politice, economice, militare, informaționale sau ecologice” a regiunii transnistrene.

De asemenea, perioada de suspendare a serviciilor ar putea fi extinsă în baza unei „hotărâri” emise de instanțele subordonate regimului de la Tiraspol.

Un al doilea aspect prevăzut în proiecte vizează extinderea listei structurilor de securitate care ar avea dreptul de a solicita operatorilor de telecomunicații cooperarea în vederea blocării accesului la comunicații.

„În regiunea transnistreană nu există mecanisme legale, transparente și independente prin care cetățenii să poată contesta cenzura sau deconectările abuzive de la serviciile de comunicații. Mediul online a rămas singurul spațiu în care locuitorii regiunii își mai pot exprima opiniile și pot avea acces la surse alternative de informare. Cu toate acestea, în ultimii ani, constatăm cu regret că dreptul la liberă exprimare în spațiul digital este grav încălcat de către autoproclamatele autorități de la Tiraspol. Reprezentanții structurilor de forță monitorizează sistematic rețelele sociale și platformele online, iar exprimarea unor opinii critice la adresa regimului poate duce la deschiderea de „dosare penale”. Aceste măsuri represive au ca scop menținerea vidului informațional în regiune, pentru a asigura supraviețuirea regimului de la Tiraspol”, se menționează în comunicatul Promo-LEX.

Potrivit asociației, situația este agravată și de faptul că unicul operator de telefonie fixă și mobilă și principalul provider de internet în regiunea transnistreană este „Interdnestrcom”, care face parte din holdingul „Sheriff”.

„Sheriff controlează  legislativul local al regiunii prin intermediul „partidului Obnovlenie”. În aceste condiții, locuitorii regiunii nu beneficiază de acces la operatori de telecomunicații independenți”, subliniază Promo-LEX.

Ce ar presupune, în practică, aceste inițiative?

Potrivit Promo-LEX, orice conținut care conține critici la adresa autorităților nerecunoscute, care contestă legitimitatea și legalitatea regiunii, care documentează încălcări grave ale drepturilor fundamentale sau denunță abuzurile structurilor transnistrene, ar putea fi blocat.

De asemenea, persoanele care exprimă opinii critice, inițiază proteste pașnice sau desfășoară activități civice în domenii considerate „sensibile din punct de vedere politic” de către Tiraspol riscă să fie deconectate de la internet și serviciile de telefonie, exclusiv în baza unor suspiciuni formulate de structurile de securitate, fără garanții juridice reale.

„Eventuala deconectare a locuitorilor regiunii de la serviciile de comunicații încalcă dreptul la liberă exprimare și accesul la informație, îngrădind totodată posibilitatea de a solicita sprijin, de a raporta abuzuri și de a sesiza încălcări ale drepturilor fundamentale”, subliniază organizația.

În context, Promo-LEX recomandă autorităților de la Chișinău să adopte o viziune clară și coerentă privind asistența acordată locuitorilor regiunii transnistrene în cazurile de încălcare a drepturilor omului.

„În prezent, nu există nicio instituție responsabilă pentru abordarea nevoilor locuitorilor din regiunea transnistreană. Nu există o linie telefonică dedicată cetățenilor din stânga Nistrului și mun. Bender, nu au fost desfășurate campanii de informare care să crească gradul de conștientizare privind drepturile fundamentale, iar instituțiile competente nu publică materiale informative adaptate realităților specifice din acest teritoriu. Totodată, nu a fost creat un centru unic de asistență, care să ofere sprijin coordonat și eficient, adaptat vulnerabilităților multiple ale persoanelor din regiune și care să le orienteze în cadrul sistemului de servicii specializate.

Absența unor măsuri concrete îi lasă pe acești oameni vulnerabili în fața abuzurilor comise de structurile de la Tiraspol”, precizează asociația.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: