gov.md

Toate concertele și evenimentele sportive – AMÂNATE. Anunțul ministrului Sănătății

Toate manifestările publice de amploare vor fi interzise. Decizia a fost anunțată marți, 10 martie, de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Aceasta a precizat că este vorba atât de evenimente culturale, precum concertele, dar și manifestări sociale și sportive. De asemenea, s-a decis închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. 

Ministrul Sănătății a precizat că se poartă discuții cu reprezentanții tuturor cultelor religioase din țară, pentru a se găsi o modalitate de a se evita răspândirea infecțiilor respiratorii în timpul slujbelor.

Oficialul a mai anunțat că la punctele de trecere a frontierei terestre vor fi plasați medici care să examineze călătorii și să decidă dacă este nevoie de intervenția ambulanțelor.

„S-a luat decizia de a fortifica punctele de trecere unde există o aglomerație mai intensă de trecere a frontierei terestre cu personal medical, în contextul în care sunt identificate tot mai multe persoane febrile care sunt identificate la tranversarea frontierei, context în care este solicitat serviciul 112”, a anunțat Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății a precizat că, deocamdată, instituțiile de învățământ nu vor fi închise, decât în cazul în care în cadrul acestora vor fi identificate anumite cazuri de infectare.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că, în prezent, sunt 12 cazuri suspecte de coronavirus în curs de examinare. Este vorba despre 10 adulți și 2 copii. Minorii au fost internați la Spitalul de boli contagioase pentru copii, iar adulții – la Spitalul „Toma Ciorbă”. Pe parcursul zilei se va afla dacă aceștia sunt sau nu infectați cu COVID-19.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: