„Ne va permite să reducem datoria cu 5-6 miliarde de lei”. Planul lui Dodon pentru returnarea „miliardului furat”
Full Article 2 minutes read

„Ne va permite să reducem datoria cu 5-6 miliarde de lei”. Planul lui Dodon pentru returnarea „miliardului furat”

Președintele Igor Dodon susține că autoritățile au găsit o soluție pentru a micșora perioada de timp pentru „returnarea miliardului furat” din sistemul bancar. În cadrul înregistrării „Președintele răspunde” din 7 februarie, șeful statului a anunțat că va prezenta în curând un nou mecanism, care va permite reducerea datoriei cu minimum 5-6 miliarde de lei.  

Inițiativa ar urma să fie prezentată în mod oficial în următoarele săptămâni. Șeful statului a menționat că aceasta este discutată, în prezent, cu partenerii Republicii Moldova din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI).

„Am găsit o formulă cum să compensăm, la etapa actuală, o parte dintre cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, ci din alte surse. Ce înseamnă asta: într-o lună, o lună și jumătate va fi aprobată o lege care ne va permite să reducem datoria de peste 20 miliarde de lei cu cel puțin 5-6 miliarde. Dacă anual se achitau, din contul cetățenilor, 600-700 de milioane de lei pentru întoarcerea miliardului,vom putea reduce de două ori această sumă printr-o lege care va fi aprobată săptămâna viitoare”, a explicat Dodon și a adăugat că banii economisiți vor fi utilizați pentru plata pensiilor și reparația drumurilor.

„Al doilea pas – acum găsim o altă sursă pentru a compensa definitiv aceste cheltuieli”, a conchis președintele.

Amintim că, în data de 5 februarie, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că a discutat cu șeful misiunii FMI pentru Moldova despre posibilitatea de reducere a timpului de recuperare a banilor furați din sistemul bancar.

„Vom plăti cu mult mai puțin decât în prezent”, a spus Chicu, fără să precizeze alte detalii. Prim-ministrul a spus că le va oferi după semnarea unui nou memorandum cu FMI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: