Președintele Kazahstanului a criticat public Uniunea Economică Euroasiatică
Full Article 3 minutes read

Președintele Kazahstanului a criticat public Uniunea Economică Euroasiatică

În cadrul forumului Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) de la Moscova, președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a criticat Uniunea într-un mod neobișnuit de dur și a calificat apropierea observată între Rusia și Belarus drept o problemă gravă. Vladimir Putin, care a fost prezent la eveniment, a încercat să transforme situația într-o glumă, relatează Agenstvo.

În discursul său, Tokaev a declarat că principiile UEE enunțate în tratatul din 2015 au fost încălcate. Potrivit lui Tokayev, „Kazahstanul este absolut dedicat integrării tocmai pe baza tratatului din 2015, adică pe baza implementării celor patru libertăți și a principiilor de bază, cum ar fi accesul nediscriminatoriu la infrastructură, concurența loială, egalitatea și luarea în considerare a intereselor naționale”. Însă aceste principii sunt încălcate, a declarat Tokaev.

„Cred că nu este momentul și nici locul potrivit pentru a enumera numeroasele fapte de bariere și restricții reciproce care apar cu regularitate – încă apar cu regularitate. Nu sprijin dramatizarea situației, dar problemele trebuie să fie rezolvate”, a menționat el

Mai mult, în discursul său, Tokaev a subliniat limitele unei posibile integrări cu Rusia în cadrul UEE. „Pentru noi, integrarea în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice este în primul rând de natură economică, așa cum se menționează în acordul din 2015. Orice alte domenii care sunt menționate în strategie, desigur, au dreptul de a exista, dar ele trebuie să fie analizate prin prisma economiei”, a spus acesta.

Președintele kazah a abordat separat chestiunea uniunii dintre Belarus și Rusia și impactul acesteia asupra UEE. Potrivit lui Tokaev, acesta este „un precedent unic pentru crearea unui stat pe formula „Două țări – un stat”. „Îmi pare rău, și chiar și armele nucleare sunt una pentru două acum”, a adăugat el. Un nivel foarte „diferit de integrare” a Rusiei cu Kazahstanul, Kârgâzstanul și Armenia, a remarcat Tokaev și a propus să discute această problemă la forum.

După aceste declarații, Putin s-a aplecat spre Alexandr Lukașenko, care stătea lângă el, i-a spus ceva, apoi și-au strâns mâna.

Tokaev nu a numit „barierele” și „restricțiile” cu care se confruntă Kazahstanul. Cu toate acestea, se știe că una dintre cele mai presante probleme dintre cele două țări este chestiunea Consorțiului de conducte caspice (CPC), prin care Kazahstanul își exportă 80% din petrol. Vara trecută s-a aflat că o instanță rusă ar putea suspenda funcționarea CPC. Acest lucru a forțat Kazahstanul să se gândească la rute de aprovizionare alternative, mai fiabile. În special, au fost sporite exporturile prin Marea Caspică, dar ruta rusă nu poate fi înlocuită complet în acest fel.

Discursul lui Tokaev este, de asemenea, probabil o continuare a eforturilor Astanei de a se distanța de Moscova după izbucnirea războiului din Ucraina. Anul trecut, Kazahstanul a acceptat să facă schimb de informații cu Turcia. Este pentru prima dată când o țară care face parte din blocul militar CSTO condus de Moscova a acceptat să facă schimb de informații cu un membru NATO.

Slăbirea influenței Rusiei asupra Kazahstanului este indicată și de integrarea tot mai mare a Astanei cu China. De altfel, Tokaev a vorbit despre acest lucru și în discursul său de miercuri, în prezența lui Putin. Proiectele comune ale Kazahstanului cu China au fost enumerate în detaliu în prima parte a discursului acestuia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: