IStock

Top țări cu cea mai lungă durată de așteptare pentru a ajunge la medic

SUA este țara cu cele mai mari cheltuieli la capitolul sistem de sănătate din lume – peste 12,3 mii de dolari de persoană, iar Norvegia este țara cu cea mai mare durată de așteptare pentru a beneficia de servicii medicale: 22% dintre pacienți sunt nevoiți să aștepte spitalizarea mai mult de 24 de ore. Sunt datele unor cercetări recente, publicate de compania farmaceutică americană NicerX. Republica Moldova nu a fost inclusă în clasament.

Studiile arată că SUA cheltuie cei mai mulți bani, per capita, pentru sănătate: 12 318 dolari. Suma este cu 4 935 de dolari mai mare decât în Germania, țara clasată pe locul doi, acolo unde statul cheltuie 7 383 de dolari de persoană.

La capitolul „cea mai lungă durată de așteptare pentru servicii medicale” pe primul loc s-a clasat Norvegia: 22% dintre pacienți sunt nevoiți să aștepte mai mult de 24 de ore spitalizarea, iar 61% dintre pacienți așteaptă mai mult de o lună pentru a ajunge la medic. Durata medie de așteptare pentru o operație de cataractă în Norvegia este de 132 de zile. O operație de proteză la șold – 123 de zile, iar o proteză la genunchi – 152 de zile.

Pe locul doi și trei s-au clasat Australia și Canada, iar pe patru – Estonia.

nicerx.com

 

Un alt studiu se referă la durata medie de viață. Pe primul loc s-a clasat Hong Kong – 85,29 ani. Pe locul doi este Japonia, cu o durată medie de viață de 85,03  ani, iar pe trei – Elveția, unde oamenii trăiesc în medie 84,25 ani. Top cinci este completat de Singapore (84,07 ani) și Italia (84,01 ani). În clasament se regăsește și România, unde durata medie de viață este de 76,5 ani (locul 35).

nicerx.com

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: