Facebook/Dumitru Alaiba

Tot mai mulți antreprenori se conformează reformei patentelor. Criuleni, campion printre raioanele Moldovei

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba susține că tot mai mulți foști titulari de patentă tranzitează la activitatea independentă. În ultima săptămână, peste 200 de persoane au ales să muncească cu aparatul de casă. Cele mai multe sunt din raionul Criuleni. 

Pas cu pas, foștii titulari de patentă se conformează benevol și tranzitează la activitatea independentă. 1.584 de comercianți (+236 în ultima săptămână) acum muncesc cu aparat de casă și oferă bon fiscal cumpărătorilor”, a comunicat ministrul.

El a adăugat că cel mai activ raion este Criuleni – 66,67%, urmat de Anenii Noi – 64,18%, Cahul – 62,83%, Cimișlia – 60,24%, Ialoveni – 48,21%. „Și raionul Soroca merită de menționat. În ultima săptămână, 34 de comercianți au trecut la noul regim fiscal”, a precizat Alaiba.

În activitatea independentă – se achită 1% din vânzări – cel mai mic impozit din Europa, fără registre de casă, hârțoage și rapoarte, plafon de vânzări – de 4 ori mai mare, de la 300 mii lei la 1,2 mln lei, primii trei ani – doar controale consultative, cu excepția încălcărilor grave și repetate”, a adăugat Alaiba.

Ministrul a mai spus că ODA (Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului) recepționează până pe 31 august 2023 cereri pentru compensații pentru cei care trec la activitatea independentă: „Solicitarea compensației de pâna la 10.000 lei o faceți prin depunerea online a unei cereri, însoțită de documente confirmative privind cheltuielile pe care le-ai avut”.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării au menționat, într-un comunicat, că aproximativ 38% din totalul comercianților cu amănuntul în bază de patentă au tranzitat la activitatea independent. Cel mai activ sector din Chișinău este Centru – 41,21%, urmat de sectorul Botanica – 31,17%, sectorul Rîșcani – 29,59% și sectorul Buiucani – 29,10%.

Totodată, 840 de persoane au solicitat Guvernului să le compenseze cheltuielile de tranziție, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, dintre care total transferate – 478.

***

De menționat că pe 1 iulie 2023 a expirat valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă trebuie să treacă la forma de activitate de antreprenor independent.

Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an.

Conform celor mai recente date statistice, în Moldova mai sunt 4200 de deținători de patentă. Toți sunt mici întreprinzători, care se ocupă în mare parte cu comerțul în piețe.

Pe 30 iunie, Dumitru Alaiba recunoaștea că nu toți comercianții s-au echipat cu aparate de casă. Oficialul declara că, deși Guvernul rămâne ferm pe poziții, autoritățile va fi tolerante, o perioadă, față de comercianții care nu au reușit să facă rost de aparate de casă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: