„Totuși trebuia moderator”. Reacții pe online la dezbaterea electorală – Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo
Full Article 5 minutes read

„Totuși trebuia moderator”. Reacții pe online la dezbaterea electorală – Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo

„Nu e nimic de dezbătut după aceste dezbateri”, „Totuși trebuia moderator: Stoianoglo 0:4 Sandu” sau „Pe 3 noiembrie vom alege Omul Legii”. Sunt doar unele din comentariile care se regăsesc pe rețelele de socializare urmare a dezbaterii electorale dintre candidații la șefia statului, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. NewsMaker a făcut o sinteză a reacțiilor la acest subiect.

Data viitoare aș propune să putem vedea pulsul inimii pe ecran”, a scris Alexandru Lebedev, fondator al site-ului pentru tineri diez.md.

Concluzia finală: Totuși trebuia moderator
Stoianoglo 0:4 Sandu”, a scris Valeriu Drăgălin, fost președinte al Consiliului Național al Tineretului din Moldova.

Nu e nimic de dezbătut după aceste dezbateri… Am degradat irecuperabil. Nu suntem stat eșuat – e mai grav. Suntem generații întregi eșuate…”, a fost concluzia ex-candidatului la scrutinul prezidențial din 20 octombrie Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Eu aveam impresii mai bune despre nivelul lui Stoianoglo, chiar dacă înțelegeam că este susținut de forțe obscure, dar îl credeam mai intelectual. Bine, înțeleg că are emoții, înțeleg că are probleme cu limba română, dar e foarte, foarte slab. Se pare că nu va fi președintele (dacă va fi votat) de care nu-mi va fi rușine”, a scris administratoarea Centrului Genderdoc-m, organizație care promovează drepturile comunităţii LGBT+ în Moldova, Angelica Frolov.

Liderul Partidului Socialiștilor, formațiune care îl susține pe Stoianoglo în scrutinul prezidențial, Igor Dodon a scris: „Calmul și echilibrul unui Om al Legii contra agresivității și populismului unui președinte care, după 4 ani dezastruoși pentru țară, nu vrea să recunoască nicio greșeală și niciun abuz. Pe 3 noiembrie vom alege Omul Legii în locul unei persoane care se consideră mai presus de lege și de Constituție”.

Canalul de Telegram „Tema”, care aparține jurnaliștilor Aleksandr Astunțev și Vladimir Soloviov, a scris că „Maia Sandu a câștigat această dezbatere ciudată fără moderator”. „Stoianoglo s-a apărat mai mult”, au comunicat reprezentanții canalului de Telegram. 

Regizoarea Viorica Meşină crede că „și restul lumii ar putea prelua liber această practică moldovenească, fără moderator”.

Dezbateri intense dar civilizate, fără circ, populisme și atacuri la persoană. (…) În condițiile actuale, când țara e atât de divizată, personalitatea unui sau altui jurnalist era să devină obiectul principal al discuției( de ce ăla și nu ăla), care ar fi sustras de la dezbaterea în sine. Apropo, propunerea lui Stoianoglo de a veni cu doi moderatori, dacă nu se acceptă Gheorghe Gonța, cred că avea exact acest scop: dezbaterea între candidați să deraieze ușor în dezbaterea moderatorilor”, a menționat ea.

Fostul premier Ion Sturza a scris că „după toate standardele, evident ca e 10:0″. „Dar asta după standarde. Pentru “adepți” nu contează. E doar un fon. Bulele rămân deocamdată intacte”, a adăugat el.

Iar fostul premier Vlad Filat a scris: „Calmitate, responsabilitate și bunul simț, fără atac la persoană – așa poate fi calificat ca trăsătură a unui caracter cu adevărat european. Isteria, atacurile nefondate la persoană, minciuna și populismul sunt caracteristice unor regimuri autoritare”.

Candidatul la scrutinul prezidențial din 20 octombrie Tudor Ulianovschi a scris că „fără moderatori e ca și cum ți-ai bate joc de popor”: „Întrebări slabe și la unul și la altul. Nu este nimeni să le modereze timpul, haos, oamenii nu înțeleg nimic, exact ca în politică moldovenească. Întrebări strict despre responsabilitățile unui Șef de stat nu sunt adresate. Se vorbește în paralel. Dacă am ajuns în anul 2024 să vedem un nivel atât de slab al dezbaterilor înseamnă ca ne merităm soarta”.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo sunt candidații care au acces în turul II al alegerilor prezidențiale. Conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală, în primul tur, Maia Sandu a acumulat 656 852 voturi (42.49%), iar Alexandr Stoianoglo – 401 215 (25.95%).

Pe 21 octombrie, Maia Sandu l-a invitat pe Stoianoglo la dezbateri. În aceeași zi, Stoianoglo a venit cu aceeași propunere. El  adăugat că dezbaterea trebuie să aibă loc „nu pe o platformă aservită puterii, ci pe o platformă neutră”. „Să fie doi moderatori – din partea dumneavoastră, și a mea”, a comunicat Stoianoglo. Pe 22 octombrie, echipa Maiei Sandu a anunțat că, la propunerea echipei lui Stoianoglo, s-a acceptat ca dezbaterea să fie moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța. Ultimul a plecat recent de la televiziunea la care activa – N4, după un mesaj public contra referendumului. Vestea că Gonța va modera a provocat un val de critici în rândul persoanelor care activează în domeniul jurnalismului. Ulterior, TV8 a anunțat că nu va difuza și nici reflecta în știri dezbaterile, iar Jurnal TV a declarat că, dacă Gonța nu va fi înlocuit, la fel, nu va transmite pe post evenimentul. Ulterior, echipa Maiei Sandu a propus Consiliului de Presă să organizeze dezbaterea, inclusiv să identifice unul sau mai mulți moderatori. Într-un final, Sandu i-a propus lui Stoianoglo să desfășoare dezbaterile fără moderator. Candidatul a acceptat propunerea.

Pe 27 octombrie a avut loc dezbaterea electorală între cei doi candidați. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Republicii din Chișinău. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: