„Trăim într-o țară liberă”. Reacția Ministerului Culturii la flashmobul „Katiușa”, organizat de exponenții lui Șor

Ministerul Culturii a reacționat la flashmobul organizat în fața instituției de Blocul „Victorie”, în legătură cu scandalul pe care l-a generat interpretarea piesei militare-sovietice „Katiușa” în timpul unui concert al Filarmonicii Naționale. Într-un comentariu pentru NM, ministerul a declarat că respectă libertatea de exprimare și dreptul la protest a cetățenilor. În același timp, ministerul a subliniat că promovarea simbolurilor precum cântecul „Katiușa” în cadrul unui eveniment cultural trebuie analizată „cu responsabilitate”, mai ales în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Din fericire, trăim într-o țară liberă, unde sunt garantate atât libertatea de exprimare, cât și dreptul la protest. Ministerul Culturii respectă aceste drepturi fundamentale și susține un dialog deschis în societate. Oricine e liber să-și exprime opinia.

În ceea ce privește interpretarea cântecului „Katiușa” în cadrul festivalului „Mărțișor”, Ministerul Culturii își menține poziția că este esențial să analizăm cu responsabilitate simbolurile promovate în spațiul public, mai ales în contextul sensibil al războiului din Ucraina. Cultura nu trebuie folosită ca instrument de manipulare politică sau pentru a justifica narative care pot diviza societatea. Ministerul Culturii subliniază că este esențial ca orice manifestare culturală să fie promotoare de dialog, respect reciproc și reconciliere, evitând glorificarea unor simboluri care ar putea răni sensibilitățile celor afectați de conflict”, a declarat Ministerul Culturii.

Amintim că, pe 2 martie, în timpul concertului „Mărțișor 2025” de la Palatul Republicii, trupa Klezmer Band „Moldova” – fondată în Israel – a cântat piesa „Katiușa”. Pe Facebook au fost publicate imagini video cu interpretarea cântecului respectiv, care au generat comentarii negative.

Pe 3 februarie, Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” – instituția care a organizat concertul, și-a cerut scuze de la spectatorii prezenți pentru că în timpul evenimentului a fost interpretată o piesă din repertoriul militar-sovietic. Aceasta a precizat că, inițial, cântecul nu figura în program. Și Klezmer Band „Moldova” a prezentat ulterior scuze.

Pe 4 februarie, Blocul „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor – a organizat la Ministerul Culturii un flashmob. Participanții au interpretat „Kațiușa” pentru a sublinia că piesa respectivă „nu este de rușine”. Aceștia consideră că ministerul ar fi impus membrii Klezmer Band „Moldova” să prezinte scuze.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: