Eventualele riscuri ale transmiterii către Moldovagaz și Gazprom a rezultatelor auditului pretinsei datorii și propunerilor autorităților moldovenești de soluționare a acesteia au fost discutate la București, a anunțat ministerul Energiei. Subiectul a fost abordat de către ministrul Energiei Victor Parlicov și omologul său român Sebastian-Ioan Burduja, în cadrul unei întrevederi din 12 septembrie.
La întâlnire, ministrul Parlicov și-a exprimat încrederea că extinderea OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România în Republica Moldova, va crea piața de energie și impulsiona alte proiecte inițiate de Ministerul Energiei, cum ar fi contorizarea inteligentă, vehicle-to-grid, introducerea tarifelor diferențiate, etc.
Oficialii au trecut în revistă evoluțiile pe cele trei proiecte de interconexiune energetică cu România, Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava și axa Chișinău – Iași. De asemenea, au fost discutate oportunitățile de investiții românești în sectorul energetic al Republicii Moldova, participarea Chișinăului în extinderea operațiunilor Centralei nucleare de la Cernavodă, dar și extragerea gazelor naturale din Marea Neagră.
Părțile s-au referit și la opțiunile și condițiile de livrare a energiei electrice din România în cazul în care nu se reușește semnarea unui contract cu centrala electrică de la Cuciurgan.
„Victor Parlicov a exprimat mulțumiri pentru sprijinul necondiționat al României, politic, financiar și de expertiză și au discutat despre rezultatele auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom și evoluția procesului de unbundling sau operarea separată a transportului de distribuția gazelor naturale. Sistemul de transport a gazelor este în prezent în proces de preluare de subsidiara operatorului român a sistemului de transport, Transgaz. S-au menționat și eventuale riscuri urmare a transmiterii către Moldovagaz și Gazprom a rezultatelor auditului pretinsei datorii și propunerilor Chișinăului de soluționare a acesteia”, au comunicat reprezentanții ministerului Energiei de la Chișinău.
***
De menționat că ministrul Energiei a prezentat, pe 6 septembrie, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la circa 800 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată. Suma nu se va reflecta în facturi, a dat asigurări oficialul în cadrul conferinței de presă.
Ulterior, în debutul ședinței Guvernul din 6 septembrie, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente.
Și Gazprom a reacționat la rezultatele auditului. Concernul rus de gaze a menționat că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!