În Codul Penal al regiunii transnistrene ar putea apărea un nou articol. Procurorul general al republicii nerecunoscute a propus sancționarea cu până la 7 ani de închisoare a celor care apelează la instanța de judecată sau procuratura unor „țări străine”, inclusiv Moldova.
Ce a propus „procurorul general” al Transnistriei?
Sovietul Suprem al Transnistriei a înregistrat pe 15 februarie un proiect de modificare a Codului Penal. Procurorul general al regiunii, Anatolii Gurețchii, a propus pedeapsa penală pentru chemarea unor „state străine la tragerea la răspundere a persoanelor oficiale” sau „cetățenilor transnistreni”.
Inițiativa legislativă prevede și pedepse pentru îndemnuri lansate „prin intermediul surselor de informare în masă sau a rețelei globale Internet”, adică postări pe rețelele de socializare. Pentru astfel de adresări către „țări străine”, vinovații riscă până la 4 ani de închisoare sau de la 3 la 7 ani de închisoare, în cazul unor grupuri de persoane.
Pedepsele vor surveni în cazul unor „consecințe grave”, acest lucru însemnând orice fel de „acțiuni procesuale” față de persoane cu funcții de răspundere sau cetățeni ai Transnistriei. Cu alte cuvinte, dacă după astfel de plângeri va urma reacția organelor de drept ale Moldovei.
Este valabil și pentru Moldova?
În nota informativă a proiectului, Moldova este inclusă în lista „țărilor străine”. Totodată, în document se amintește că, în perioada 2010-2021, au fost inițiate urmăriri penale în cazul unor „persoane cu funcții de răspundere sau organe de drept și instituții” din Transnistria, precum și „a unor cetățeni ai Transnistriei”.
Autorul inițiativei a amintit de dosarele inițiate în Moldova pentru „răpire” sau „privațiune ilegală de libertate”. Gurețchii a calificat dosarele drept „motivate politic” și „o tentativă de a delegitimiza institutele puterii și ale justiției” din Transnistria. De asemenea, autorul a menționat că s-a inspirat din legislația Belarusului.
Posibile consecințe
Procuratura Generală a Moldovei a inițiat nu o singură dată procese penale față de autoritățile de facto din Transnistria. De exemplu, a încercat să-și apere drepturile prin intermediul Procuraturii Generale politicianul de opoziție din Tiraspol, Alexandr Samonii. Autoritățile transnistrene îl acuză că ar sta în spatele unor mesaje anonime publicate pe Facebook, care ar conține „chemări la ură socială și intoleranță”, precum și ofensarea liderului regiunii, Vadim Krasnoselski. Pentru acest gest, politicianul riscă până la 5 ani de închisoare. Samonii nu recunoaște că ar fi scris acele mesaje. În urma plângerii sale, la Chișinău a fost inițiat un dosar penal.
Un alt dosar a fost inițiat în urma plângerii unui alt activist de opoziție din Transnistria, Ghennadii Ciorbă. Acesta a petrecut un an în închisoare, fiind acuzat de „extremism” și „insultarea” liderului Vadim Krasnoselski. Ulterior, termenul de dentenție a fost schimbat în unul cu suspendare. Singurul document care i-a fost înmânat este certificatul de eliberare.