Transnistria vrea „garanții de pace”. Propunerea lui Krasnoselski către participanții formatului „5+2”
Full Article 2 minutes read

Transnistria vrea „garanții de pace”. Propunerea lui Krasnoselski către participanții formatului „5+2”

Așa numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski intenționează să propună participanților formatului „5+2” să semneze un document cu privire la garanții de pace și de securitate pentru Transnistria. O declarație în acest sens a fost făcută de Krasnoselski în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul special al Rusiei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn, relatează serviciul de presă al liderului regiunii separatiste transnistrene. 

Potrivit lui Krasnoselski, toți reprezentanții diplomatici cu care a comunicat, inclusiv cei din formatul „5+2”, vorbesc în primul rând despre asigurarea păcii. În acest sens, așa numitul lider de la Tiraspol consideră oportună documentarea acestei poziții.

„Există ideea de a ne adresa către toți participanții formatului 5+2. Să întocmim un singur document privind garanțiile păcii și securității Transnistriei. Să semneze toți, dacă tot vorbesc despre pace. Să-și pună semnătura și astfel să garanteze pacea pe pământul nostru”, a menționat Krasnoselski.

Liderul regiunii separatiste transnistrene i-a spus ambasadorului că ultima întâlnire a formatului „5+2” trebuia să aibă loc încă în anul 2019, de atunci formatul a fost blocat, dar în același timp între Chișinău și Tiraspol a fost stabilit un dialog bilateral.

„Dacă formatul „5+2” nu este posibil, ar trebui să existe contacte „1+1″. Sunt reprezentanți politici, există președintele, sunt alți oficiali moldoveni care trebuie să vorbească, să elaboreze soluții de compromis pe acele probleme care nu se rezolvă astăzi. Desigur există contacte, dar nu există nimic nou”, a menționat Krasnoselski.

Triapițîn a spus, în timpul întâlnirii, că principalul scop al vizitei sale este de a face un schimb de opinii cu privire la situația actuală.

De menționat că pe 18 iulie curent, și vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Vitalii Treapițîn. Serebrian a declarat că la moment formatul „5+2” este înghețat din cauza războiului din Ucraina și s-a arătat indignat de declarațiile negociatorului șef din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, privind „independența” regiunii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: