Transportatorii amenință cu proteste și cer o întrevedere cu Recean. Reacția guvernului 
Full Article 4 minutes read

Transportatorii amenință cu proteste și cer o întrevedere cu Recean. Reacția guvernului 

Asociația patronală a operatorilor de transport auto (APOTA) a declarat pe 9 septembrie că „greva transportatorilor pare a fi inevitabilă”. Prin urmare, reprezentanții APOTA i-au cerut premierului Dorin Recean să-i accepte în audiență. În plus i-au solicitat ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să-și retragă un proiect cu privire la autorizațiile pentru serviciile regulate, totodată să se intervină în cazul dotării unităților de transport cu aparate de casă, în reglementarea tarifară și în activitatea gărilor. În reacție, reprezentanții Guvernului au spus că „deciziile din domeniul transporturilor vizează creșterea siguranței, corectitudinii și calității deplasărilor cetățenilor”. Iar cu referire la audiența solicitată de APOTA, Guvernul a menționat că „orice comunicare instituțională se va face prin platformele existente”.

Scrisoarea transportatorilor

APOTA s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, premierului Dorin Recean. APOTA l-a informat pe Recean că „greva transportatorilor pare a fi inevitabilă” și că „transportatorii sunt nevoiți fie să audă o soluție obiectivă adoptată de urgență, fie să declanșeze proteste”.

APOTA i-a cerut lui Recean „acceptarea unei audiențe cu transportatorii”.

În plus i-au solicitat ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să-și retragă proiectul cu privire la condițiile de prelungire a autorizațiilor pentru serviciile regulate în trafic național. „Deci operatorul de transport a activat 8 ani în baza unei autorizații, aceasta a expirat, după expirare Guvernul îi va comunica în ce condiții poate să-i prelungească autorizația, iar despre aceste condiții operatorul nu a cunoscut și nu putea să cunoască în toți 8 ani de activitate. Este straniu că un astfel de act normativ este elaborat în perioada screening-ului legislației naționale”, a comunicat Asociația, cerându-i lui Recean „eliberarea noilor autorizații pentru un termen de 8 ani la rutele la care au expirat autorizațiile, iar ANTA nu le-a prelungit în condițiile legii”.

APOTA s-a arătat nemulțumită și în cazul dotării unităților de transport cu aparate de casă. Asociația crede că „scopul real este promovarea unor interese corupționale, de grup”. Asociația mai este nemulțumită și de „reglementarea tarifară”, precum și de „activitatea gărilor”. APOTA vrea ca Recean să intervină la „elaborarea/definitivarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile de transport regulat și a Metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile de autogară, care să reprezinte formule și
calcule obiective”.

Reacția Guvernului 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că „deciziile Guvernului din domeniul transporturilor vizează creșterea siguranței, corectitudinii și calității deplasărilor cetățenilor” și că „acest obiectiv este esențial pentru autorități în dialogul cu transportatorii, iar orice comunicare instituțională se va face prin platformele existente”.

„Vreau să reamintesc detaliile reformei în domeniul transportului rutier: toate măsurile introduse sunt în beneficiul pasagerilor, pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie. Și anume, concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Sprijinim primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor, inclusiv prin deschiderea și modificarea unor noi curse regulate. Reducem birocrația! Am spus „adio” foii de parcurs. Fiscalizăm și digitalizăm transportul rutier: e-bilet, e-gps și e-routing. Impunem fiscalizarea procesului de emitere a biletului de călătorie, iar biletele vor fi emise sub forma bonurilor fiscale sau a documentelor electronice. Guvernul insistă ca acest proces să fie realizat până la sfârșitul anului 2024″, a comunicat Vodă.

„Deci, sunt aceste măsuri binevenite pentru pasageri și pentru transportatorii care vor să lucreze corect? Da. Sunt aceste măsuri binevenite pentru cei care vor să lucreze după regulile vechi? Probabil nu”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: