NM

Transportatorii au protestat în centrul capitalei. În Piața Marii Adunări Naționale au fost parcate peste 100 de microbuze (VIDEO)

Transportatorii au ieșit din nou la protest. Acțiunea a început în jurul orei 11:00 în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia susțin că „gările s-au transformat într-un subiect de stoarcere a banilor de la transportatori”. Manifestația s-a încheiat după circa o jumătate de oră, însă participanții au precizat că este doar o primă acțiune de acest fel.

Organizatorii susțin că la manifestație participă reprezentanți din 28 de raioane, în total, peste 100 de unități de transport. Aceștia au precizat că pasagerii nu vor fi afectați din cauza manifestației de astăzi și că microbuzele de rută vor circula în regim obișnuit.

„Dacă nu se vor lua măsuri, vom veni și mai mulți. Aceasta este prima măsură. Posibil vor urma și altele”, a declarat Oleg Alexa, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), mai multe adresări către Guvern, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția Proprietății Publice au fost ignorate.

„Contractul de parteneriat public privat (PPP) a gărilor auto a avut doar scopul de a fura imobilele care constituie gări și stații auto și care sunt amplasate în mun. Chișinău, mun. Bălți și alte aproape 30 de centre raionale precum și a crea o structură monopolistă care va încasa prin șantaj mijloace financiare de la transportatori,” susțin reprezentanții APOTA.

APOTA se arată îngrijorată de riscul ca „Gara Centrală” din capitală să fie privatizată de către doi agenți economici.

„Inițial Guvernarea a solicitat rezilierea contractului de PPP și întoarcerea gărilor în proprietatea statului, dar după ce unul din beneficiarii acestui ”proiect” a devenit Alexandru Vîlcu, poziția organelor de stat s-a schimbat radical, iar ilegalitățile comise de așa-numitul partener privat se bucură de o protecție nemărginită din partea autorităților. În prezent de către Alexandru Vîlcu și Ghenadie Țepordei se pune temelia deposedării ramurii transporturilor de complexul de imobile care se numește ”Gara Centrală” amplasat pe o suprafață de aproximativ 2 ha în centrul Chișinăului”, susțin transportatorii.

De cealaltă parte, administratorului companiei „Gările Auto Moderne”, Iurie Moroz, a declarat în cadrul unei conferințe de presă din 5 octombrie că organizatorul protestului – președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa – își urmărește propriile scopuri și „îi convine haosul”. Potrivit acestuia, Șoferii de microbuze sunt impuși să vină la protest.

„Fiind angajați, șoferii nu au cum să ignore solicitarea administratorilor, întrucât își pot pierde locul de muncă. O parte din ei nici nu știu cu ce scop va fi organizată acțiunea în PMAN”, a declarat Moroz.

https://www.facebook.com/newsmakermd/videos/3459819194076962/?v=3459819194076962&notif_id=1602058591151943&notif_t=live_video_explicit

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: