Transportatorii-protestatari s-au întâlnit, la parlament, cu conducerea ANTA. Discuțiile au fost mediate de Platforma DA
Full Article 3 minutes read

Transportatorii-protestatari s-au întâlnit, la parlament, cu conducerea ANTA. Discuțiile au fost mediate de Platforma DA

Reprezentanții transportatorilor internaționali de pasageri și colete care au organizat joi seara o acțiune de protest la vama Leușeni s-au întâlnit pe 7 august cu conducerea Agenției Naționale a Transportatorilor Auto (ANTA). Discuțiile au avut loc la parlament și au fost mediate de patru deputați din fracțiunea Partidului Demnitate și Adevăr (DA).

Șoferii denunță acțiuni abuzive din partea ANTA și a poliției. Aceștia spun că, deși dețin licențe pentru transport internațional, sunt opriți în trafic, le sunt puse amenzi și le sunt ridicate plăcuțele de înmatriculare. Ei susțin că această afacere a fost monopolizată de companiile și asociațiile mari de transport.

„Vrem să găsim o cale legală. Noi, cei care am venit aici, nu facem transport ilicit, așa cum spun unii. Noi toți activăm legal, am pus mașinile în firmă, ni s-au cerut certificate de compentență, să facem cursuri – am făcut. Dar oricum suntem hărțuiți și purtați pe drumuri”, a spus unul dintre manifestanți.

De cealaltă parte, directorul ANTA Igor Guja susține că licențele de care dispun transportatorii nemulțumiți nu mai sunt valabile, întrucât legislația a fost abrogată. De asemenea, autoritățile sunt de părere că acești transportatori auto ar fi induși în eroare de firmele pentru care lucrează și care ar admite unele ilegalități.

„Nu neg, poate sunt hărțuiți de organele de drept și probabil și de ANTA, dar trebuie să înțelegeți că timp de 3-4 ani ei au activat ilegal. La un moment dat, au apărut niște băieți șmecheri care au făcut 4-5-6 companii și au spus: „veniți la noi că vă vom da documente”. Ei stau în spate și nu vin la noi, dar în față îi roagă pe conducătorii auto să iasă”, a declarat directorul ANTA.

La întrunire au participat deputații Platformei DA Chiril Moțpan, Inga Grigoriu, Dinu Plângău și Alexandr Slusari, care au mediat discuțiile dintre conducătorii auto și reprezentanții ANTA. La finalul discuțiilor, s-a decis ca situația să fie examinată de Ministerul Economiei.

Amintim că ransportatorii internaționali de pasageri și colete au organizat joi seara, 6 august, o acțiune de protest la Vama Leușeni, blocând drumul de acces spre vamă. Aceștia afirmă că nu sunt lăsați să intre în România, iar autoritățile nu fac nimic pentru a le permite să activeze. La o zi de la acțiune, asociațiile patronale din domeniul transporturilor rutiere au emis o declarație prin care își exprimă indignarea „față de protestul unor așa-numiți transportatori”. Și Poliția de Frontieră a emis un comunicat de presă în care menționează că protestul acestora este calificat ca unul ilegal.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: