facebook.com/dodon.igor

„Trebuie schimbați vreo trei-patru-cinci, vedem”. Dodon confirmă că în cadrul cabinetului de miniștri vor avea loc remanieri

Președintele Igor Dodon susține că există trei scenarii privind evoluția evenimentelor politice din țară: guvern minoritar, cum există în prezent, o coaliție oficială între Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM) sau alegeri anticipate. Precizările au fost făcute în cadrul ediției „Președintele răspunde” din 21 februarie. Șeful statului a subliniat că în oricare dintre cele trei scenarii, Ion Chicu va rămâne premierul Republicii Moldova cel puțin până la sfârșitul anului. Totuși, mai mulți miniștri din actualul executiv ar urma să fie înlocuiți.

Igor Dodon susține că organizarea alegerilor anticipate nu este o opțiune de dorit pentru Republica Moldova.

„Alegerile parlamentare anticipate, în opinia mea, ar fi o problemă pentru R. Moldova pentru că în acest caz marea majoritate a proiectelor social-economice care s-au pornit: drumuri, ș.a., vor fi blocate sau stopate. Anticipate înseamnă o perioadă de instabilitate, încep luptele și jumătate de an minimum, 6-8 luni suntem în bătălii politice. O să mai pierdem 6-8 luni. Pentru noi, pentru socialiști, asta nu este o problemă, dar pentru țară ar putea fi o problemă, plus vreo 70-80 mln de lei cheltuiți”, a explicat Dodon.

În opinia șefului statului, alegeri anticipate își dorește Maia Sandu, pentru că ar fi în afara parlamentului și vrea să revină în cadrul acestuia, dar și Partidul „ȘOR”.

„Șor vor să destabilizeze situația pentru că s-a apucat mai serios procurorul general de furtul miliardului și de aeroport și ei speră că dacă vor fi anticipate se vor mai tulbura apele și nu vom avea când să ne ocupăm de ei”, a opinat Dodon.

Totodată, Igor Dodon a spus că își dorește ca Ion Chicu să rămână în fruntea guvernului până în 2023. Acesta a precizat, însă, că mai mulți miniștri vor fi înlocuiți.

„Trebuie schimbați vreo trei-patru-cinci, vedem”, a spus Dodon.

Acesta a precizat că remanierile ar putea avea loc în primăvară.

Amintim că, joi, 20 februarie, fostul membru al PDM, Andrian Candu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Partidului Democrat îi va reveni dreptul de a numi patru dintre miniștrii din cadrul guvernului. Acesta a precizat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va fi condus de ministrul Monica Babuc, iar ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale – Vasile Bâtcă. De asemenea, democrații ar putea numi candidaturile pentru funcțiile de mistru de Interne și ministru de Externe.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: