https://t.me/suspilnesumy

Trei persoane au murit, iar 16 – rănite, într-un atac rusesc asupra Sumî. Reacția lui Zelenski

Pe 3 iunie, în noaptea de după runda a doua a negocierilor de pace de la Istanbul, forțele ruse au atacat centrul orașului Sumî, în Ucraina. Potrivit salvatorilor ucraineni, trei persoane au murit, iar alte 16 au fost rănite. Conform autorităților locale, printre răniți se numără un adolescent de 17 ani, iar unele victime sunt în stare gravă.

Administrația militară regională din Sumî a transmis că, în timpul atacului, armata rusă a folosit sisteme de lansare multiplă de rachete. În urma loviturii, au fost avariate o instituție medicală, mai multe autoturisme și blocuri de locuințe înalte – „fără distrugeri majore sau incendii”. De asemenea, au fost afectate trei case particulare și o clădire de tip depozit.

„Într-unul dintre cartierele orașului, un obuz a lovit carosabilul. În urma exploziei, un autoturism a luat foc, iar incendiul a fost stins rapid”, au transmis salvatorii ucraineni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat atacul, menționând că „rușii au lovit cu bestialitate orașul Sumî”.

„Au tras direct asupra orașului, asupra străzilor obișnuite – cu artilerie reactivă. A fost un atac deliberat asupra civililor. Operațiunea de salvare este în desfășurare. Sunt mulți răniți. Se știe că cel puțin un proiectil de tip lansator de rachete multiple nu a explodat. Acesta a pătruns prin peretele unei camere într-un apartament obișnuit de la etajul nouă”, a scris Zelenski pe rețelele sociale, îndemnând din nou comunitatea internațională să intensifice presiunea politică asupra Rusiei.

***

Atacul din Sumî a avut loc în noaptea de după runda a doua a negocierilor de pace de la Istanbul. Amintim că la negocierile de la Istanbul din 2 iunie, șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a propus o încetare temporară a focului pe anumite segmente ale frontului.

„Având în vedere că Ucraina vorbește frecvent despre necesitatea încetării focului, am propus o încetare concretă a focului pentru 2–3 zile, pe anumite porțiuni ale liniei de contact. Această propunere va fi discutată de specialiștii militari din ambele părți”, a declarat Medinski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins propunerea Rusiei privind un armistițiu temporar de 2–3 zile pentru „evacuarea cadavrelor” de pe câmpul de luptă. Potrivit acestuia, un armistițiu ar trebui să aibă drept scop prevenirea victimelor, nu „strângerea cadavrelor”. Declarația a fost făcută pe 2 iunie, în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii, scrie Zerkalo.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: