Treisprezece cutii cu pliantele electorale ale lui Șor, descoperite într-o mașină. Un tânăr a predat €36 200 (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Treisprezece cutii cu pliantele electorale ale lui Șor, descoperite într-o mașină. Un tânăr a predat €36 200 (VIDEO)

Oamenii legii au depistat într-o mașină în care se aflau doi tineri 13 cutii cu pliante electorale ale așa-zisului Bloc „Victoria”, format din politicienii și partidele controlate de oligarhul fugar Ilan Șor. De asemenea, unul dintre indivizi a predat 36 200 euro, proveniența cărora nu a putut să o justifice. Cazul avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 7 octombrie.

Potrivit IGP, în weekend, în baza unei informații parvenite de la o persoană din cadrul unei grupări criminale, polițiștii INSP au stopat un Audi, la volanul căruia se afla un bărbat de 26 de ani, care avea un tânăr în calitate de pasager. Ambii sunt originari din Chișinău.

În mașină, polițiștii au depistat 13 cutii cu pliante electorale care conțin mesaje ale unui „bloc politic” și pe care era imprimată fotografia liderului unei organizații criminale”, a comunicat IGP.

Conform imaginilor video publicate de IGP, este vorba de pliantele așa-zisului Bloc „Victoria” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia. În materiale apare imaginea oligarhului fugar.

Totodată, pasagerul a predat 724 de bancnote a câte 50 de euro, suma totală fiind de 36 200 de euro. Acesta nu a putut justifica proveniența banilor.

Atât șoferul, cât și pasagerul său au fost conduși la Inspectoratul de poliție Botanica.

Mașina cu materialul informativ, dar și mijloacele financiare, au fost ridicate și sigilate pentru păstrare, până la adoptarea unei hotărâri conform legii.

Precizăm că, pe 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul cu privire la aderare la UE, însă Blocul „Victoria” nu poate participa la acestea. În august, echipa oligarhului fugar a depus actele la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării Blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, iar CEC a oferit refuz, invocând mai multe neconformități. Decizia autorității electorale a fost contestată în instanță, ajungându-se până la Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.

În același timp, oamenii legii investighează o schemă desfășurată de o organizație criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, în interesul Federației Ruse, pentru coruperea alegătorilor din țara noastră. Pe 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că au fost stabilite 130 000 de persoane care au primit transferuri de la o bancă de stat rusească pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc în data de 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la $15 milioane.

Astăzi, Centru Național Anticorupție a anunțat că a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției de corupere electorală pasivă. CNA examinează documentele, iar pe unele dintre ele au fost aplicate deja amenzi în mărime de 37 500 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: