screenshot

Treisprezece cutii cu pliantele electorale ale lui Șor, descoperite într-o mașină. Un tânăr a predat €36 200 (VIDEO)

Oamenii legii au depistat într-o mașină în care se aflau doi tineri 13 cutii cu pliante electorale ale așa-zisului Bloc „Victoria”, format din politicienii și partidele controlate de oligarhul fugar Ilan Șor. De asemenea, unul dintre indivizi a predat 36 200 euro, proveniența cărora nu a putut să o justifice. Cazul avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 7 octombrie.

Potrivit IGP, în weekend, în baza unei informații parvenite de la o persoană din cadrul unei grupări criminale, polițiștii INSP au stopat un Audi, la volanul căruia se afla un bărbat de 26 de ani, care avea un tânăr în calitate de pasager. Ambii sunt originari din Chișinău.

În mașină, polițiștii au depistat 13 cutii cu pliante electorale care conțin mesaje ale unui „bloc politic” și pe care era imprimată fotografia liderului unei organizații criminale”, a comunicat IGP.

Conform imaginilor video publicate de IGP, este vorba de pliantele așa-zisului Bloc „Victoria” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia. În materiale apare imaginea oligarhului fugar.

Totodată, pasagerul a predat 724 de bancnote a câte 50 de euro, suma totală fiind de 36 200 de euro. Acesta nu a putut justifica proveniența banilor.

Atât șoferul, cât și pasagerul său au fost conduși la Inspectoratul de poliție Botanica.

Mașina cu materialul informativ, dar și mijloacele financiare, au fost ridicate și sigilate pentru păstrare, până la adoptarea unei hotărâri conform legii.

Precizăm că, pe 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul cu privire la aderare la UE, însă Blocul „Victoria” nu poate participa la acestea. În august, echipa oligarhului fugar a depus actele la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării Blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, iar CEC a oferit refuz, invocând mai multe neconformități. Decizia autorității electorale a fost contestată în instanță, ajungându-se până la Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.

În același timp, oamenii legii investighează o schemă desfășurată de o organizație criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, în interesul Federației Ruse, pentru coruperea alegătorilor din țara noastră. Pe 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că au fost stabilite 130 000 de persoane care au primit transferuri de la o bancă de stat rusească pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc în data de 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la $15 milioane.

Astăzi, Centru Național Anticorupție a anunțat că a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției de corupere electorală pasivă. CNA examinează documentele, iar pe unele dintre ele au fost aplicate deja amenzi în mărime de 37 500 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: