Președintele SUA, Donald Trump, a spus că președintele ucrainean Vladimir Zelenski vrea să renunțe la acordul prin care companiile americane primesc dreptul prioritar de a extrage metale rare în Ucraina. Trump a avertizat că renunțarea la acest acord va avea consecințe, relatează Meduza.
„El încearcă să renunțe la acordul privind metalele rare, iar dacă va face acest lucru va avea probleme, probleme mari, mari”, a comunicat Trump.
Președintele SUA a adăugat că Zelenski dorește ca Ucraina să fie „membru al NATO, dar nu va fi niciodată membru NATO”: „El [Zelenski] înțelege acest lucru”, a menționat președintele american.
O publicație din Ucraina oferă mai multe detalii cu privire la acord
Hromadske a amintit că Ucraina și Statele Unite ale Americii au convenit să semneze un acord privind extragerea comună a resurselor minerale din Ucraina. Prima variantă a acordului, care prevedea dreptul de proprietate al SUA asupra a 50% din rezervele de resurse minerale din Ucraina, nu a fost acceptată de Kiev.
Președintele Vladimir Zelenski a explicat că documentul nu corespundea intereselor Ucrainei. Acest lucru a provocat critici la Washington.
Ulterior, părțile au revizuit documentul cadru și se pregăteau să-l semneze. Conform acestuia, se vorbea despre crearea unui fond comun de investiții, care va fi alimentat cu 50% din toate veniturile obținute din viitoarea monetizare a activelor naturale ale Ucrainei. Guvernul Ucrainei a spus că fondurile ar trebui să fie utilizate pentru reconstrucție. Cum va funcționa exact acest fond și alte detalii urmau să fie convenite de delegațiile părților într-un acord separat.
Totuși, semnarea acestui acord nu a avut loc din cauza unui conflict între președinții Ucrainei și Statelor Unite ale Americii la Casa Albă pe 28 februarie. Atunci, Donald Trump a declarat că Zelenski „nu este pregătit pentru pace”.
Deja în martie s-a aflat că Trump dorește să schimbe acordul în „unul mai mare și mai bun”. Conform presei, administrația Trump dorea să impună noi condiții, inclusiv controlul SUA asupra centralelor nucleare ucrainene.
Președintele Ucrainei a declarat că nu există încă o versiune finală a acordului și s-a plâns că condițiile sunt în continuare schimbate.
Deputatul ucrainean, Iaroslav Jelezniak, a declarat că a citit noua variantă a acordului, în care americanii propun ca majoritatea în conducerea fondului să fie reprezentanți ai SUA (3 din 5 membri), toate noile proiecte de investiții să fie propuse inițial părții americane, iar orice modificări să se facă prin acordul părții americane. Potrivit lui Jelezniak, în text nu există puncte referitoare la centralele nucleare și porturi, ci este vorba despre extragerea resurselor de către companiile de stat și private. Însă, nu există nici garanții de securitate din partea SUA.