Trump va fi la Istanbul pentru negocierile Ucraina-Rusia? Președintele SUA: „M-am gândit să zbor acolo”

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că s-a gândit să călătorească la Istanbul, pe 15 mai, atunci când ar trebui să aibă loc întâlnirea dintre omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, și cel rus, Vladimir Putin, privind războiul din Ucraina. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă din 12 mai, la Casa Albă.

M-am gândit să merg acolo. Nu știu unde voi fi joi — am atât de multe întâlniri, dar chiar m-am gândit să zbor. Poate o voi face, dacă voi simți că se poate întâmpla ceva, însă trebuie să rezolvăm totul înainte”, a spus Donald Trump, potrivit Meduza.

El a adăugat că, în opinia sa, potențiala întâlnire dintre Rusia și Ucraina „ar putea aduce un rezultat bun”.

Pentru această săptămână, președintele american are planificate vizite în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Amintim că, pe 10 mai, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, omologul său din Franța, Emmanuel Macron, premierul Marii Britanii, Keir Starmer, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, și cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, au solicitat Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de cel puțin 30 de zile pe frontul din Ucraina, începând cu 12 mai. Liderii UE au avertizat că vor înăspri sancțiunile împotriva Federației Ruse, dacă încetarea focului nu va avea loc.

În aceiași zi, Vladimir Putin a propus autorităților reluarea negocierilor directe privind încheierea războiului pe 15 mai, la Istanbul. În replică, Vladimir Zelenski a declarat că negocierile trebuie să se înceapă după încetarea focului pe front și că va veni la Istanbul, pe 15 mai, subliniind că-l așteaptă pe Putin. Presa a scris că liderul ucrainean va călători în Turcia chiar dacă armistițiul nu va fi acceptat. Președintele rus încă nu și-a confirmat prezența la discuții.

Pe 12 mai, Kremlinul a respins ultimatumul privind armistițiul de 30 de zile.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: