ГТС України

Ucraina a mulțumit Moldovei pentru contribuția la transportul de gaze prin ruta Transbalcanică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificări ale unor acte normative pentru a simplifica schimburile transfrontaliere de gaze naturale, în vederea facilitării livrărilor către Ucraina prin ruta Transbalcanică. Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina a mulțumit Republicii Moldova pentru poziția proactivă, menționând că „lucrăm împreună pentru securitatea energetică a Europei”.

Pe 20 iunie, operatorul ucrainean a anunțat că autoritatea de reglementare din Grecia a aprobat eliminarea restricțiilor privind accesul la punctul său virtual de tranzacționare, facilitând astfel exportul de gaze naturale către Ucraina.

Totodată, operatorul ucrainean a apreciat decizia ANRE din Moldova de a facilita schimburile transfrontaliere de gaze naturale.

„Acum, compania Vestmoldtransgaz va putea oferi un nou produs de capacitate, destinat transportului de gaze naturale pe ruta Căușeni–Grebenîchi. Acest tip de produs este disponibil doar în anumite condiții (rezervare minimă de volum – 5.300 MWh/zi, transport exclusiv pe acest traseu, în regim vamal de tranzit). Astfel, utilizarea sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova devine mai atractivă pentru cei care livrează gaze naturale către Ucraina”, a precizat operatorul ucrainean.

„Salutăm deciziile autorităților de reglementare din Grecia și Moldova, care sporesc atractivitatea comercială a transportului de gaze prin ruta Transbalcanică. Le mulțumim și colegilor de la DESFA și Vestmoldtransgaz pentru poziția proactivă. Lucrăm împreună pentru securitatea energetică a Europei”, a declarat directorul general interimar al operatorului ucrainean, Vladislav Medvedev.

***

Gazul va fi livrat din Grecia în Ucraina, prin Moldova, cu un tarif unic redus cu 25%. Potrivit Ministerului Energiei, operatorii de transport din Grecia, Bulgaria, Moldova, România și Ucraina vor oferi, în perioada iunie–octombrie, un produs comun de rută lunară, care garantează capacitatea necesară pentru livrare. Ministerul a subliniat că această măsură va contribui la scăderea tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemului moldovenesc de gaze.

Licitațiile pentru vânzarea capacității aferente lunii următoare vor avea loc în a patra zi de luni a fiecărei luni. Alocarea capacităților se va face printr-un mecanism de licitație cu preț unic.

Prima licitație este programată pentru 23 iunie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: