Ucraina a lăsat joi impresia că se pregătește să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci – supranumit și „Podul lui Putin”, care face legătura între Rusia și Peninsula Crimeea. Serviciile de informaţii militare ucrainene au publicat un document de 300 de pagini cu detalii despre construcţia podului afirmând că sunt informaţii din surse oficiale ruseşti, transmite Digi24.
Autenticitatea documentului nu a putut fi stabilită, dar acesta a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko declara că podul va fi „ţinta numărul unu”, dacă Kievul va obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei, relatează agenția de presă dpa, preluată de Agerpres.
Reacția Moscovei
La rândul său, Moscova a ameninţat că va bombarda Kievul dacă această structură este atacată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că au fost luate toate măsurile de precauţie pentru a asigura securitatea Crimeei. Kremlinul este conştient de ultimele ameninţări ale Kievului de a lua drept ţintă podul, a adăugat Peskov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că ameninţarea generalului ucrainean Marcenko contravine promisiunilor făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski partenerilor occidentali de a nu folosi arme cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus, însă Ucraina consideră peninsula Crimeea ca fiind, de drept, teritoriul său, anexat ilegal de Moscova.
De altfel, nu este prima dată când ucrainenii sugerează că dacă ar avea armele necesare, n-ar sta pe gânduri să arunce în aer podul din Crimeea.
De ce distrugerea Podului Crimeei ar fi importantă pentru ucraineni
„Podul lui Putin” are o lungime de 19 kilometri – este cel mai lung din Europa – și este singura structură feroviară (în plus față de cea rutieră) dintre Rusia și Crimeea, provincia ucraineană anexată ilegal de statul rus în 2014. Construit în numai doi ani, a fost inaugurat cu mare fast în 2018 chiar de către președintele rus, care a traversat construcția la volanul unui camion. În acel moment, Vladimir Putin proclama că este o zi „excepțională, de sărbătoare, istorică”. În anul următor, 2019, el a inaugurat și partea feroviară a podului.
Astăzi, Podul Crimeei este un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permițând ca strâmtoarea Kerci să fie străbătută în mai puțin de o jumătate de oră.
Dacă forțele ucrainene ar reuși să lovească această construcție, beneficiile ar fi duble. În primul rând, ar obține o victorie simbolică de răsunet – mai uimitoare chiar decât scufundarea navei-amiral „Moskva”, prin ruperea legăturii dintre provincia anexată și Rusia. Crimeea ar fi astfel izolată de Rusia, la care s-ar putea ajunge doar pe mare sau prin sudul Ucrainei.
Mai mult decât atât, acest pod este numit și „Podul lui Putin”, pentru că președintele rus a ținut morțiș ca acest pod să fie construit rapid și s-a implicat personal, după anexarea Crimeei. Pentru șeful statului rus, bombardarea podului ar fi un afront personal.
Dar obiectivul armatei ucrainene este totodată și unul strategic. Podul este un punct de tranzit important pentru echipamentele militare, cum ar fi rachetele Bastion-P cu care rușii au lovit pista aeroportului din Odesa. În plus, guvernul ucrainean a acuzat trupele ruse că transportă în Crimeea rezervele de grâu și utilajele agricole furate din zonele ocupate Melitopol și Herson.