meduza.io

Ucraina cere în faţa Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga demolarea podului Crimeei

Ucraina şi Rusia s-au confruntat luni în faţa celei mai vechi instanţe de arbitraj din lume, într-o dispută de lungă durată privind accesul la Marea Azov situată la est de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova, Kievul cerând „demolarea” podului construit de Rusia peste strâmtoarea Kerci, pe care-l consideră „un obstacol ilegal în calea navigaţiei”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Într-o plângere adresată Curţii Permanente de Arbitraj (CPA) de la Haga, Kievul a acuzat Moscova în septembrie 2016 că obstrucţionează în mod deliberat accesul la Marea Azov.

„Rusia nu are dreptul să rescrie legile maritime”, a indicat avocatul părţii ucrainene, Anton Korinevici, care a insistat în faţa curţii de arbitraj că podul Kerci, construit de Moscova pentru a conecta peninsula Crimeea anexată de Rusia continentală, îngrădeşte navigaţia internaţională, la fel şi controalele excesive ale Rusiei, „prin urmare acest pod ilegal trebuie demolat”.

„Rusia consideră acum strâmtoarea Kerci, Marea Azov şi poate chiar părţi ale Mării Negre drept apele sale teritoriale (…) Rusia vrea ca aceste ape să fie considerate parte a imperiului său în secolul al XXI-lea”, a continuat avocatul Kievului, în contextul în care toate teritoriile Ucrainei recunoscute internaţional prin care această ţară are acces la Marea Azov se află în prezent sub controlul armatei ruse.

După anexarea peninsulei Crimeea în 2014, în invazia lansată asupra Ucrainei în februarie 2022 armata rusă a ocupat o fâşie largă de teritoriu care face legătura terestră între Rusia şi Crimeea, astfel că la ora actuală Rusia controlează de facto Marea Azov în întregime.

Aşadar, avocatul Rusiei, Ghenadi Kuzmin, a susţinut că plângerea Kievului este „complet lipsită de temei şi fără perspectivă”, punctul de vedere al Moscovei fiind acela că, după anexarea Crimeei în 2014, Rusia consideră Marea Azov ca făcând parte din apele sale interne, caz în care nu ar intra în sfera de aplicare a legilor internaţionale privind navigaţia.

Rusia a formulat în 2019 o obiecţie în care susţine că instanţa de arbitraj nu are jurisdicţie asupra suveranităţii Crimeei, iar în 2020 CPA a cerut Ucrainei să depună un nou dosar. Ar putea dura luni sau ani până când instanţa internaţională va emite un verdict.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Litvinenco revine: Recean îl propune judecător la Curtea Constituțională, alături de Manole

Premierul Dorin Recean a anunțat numirea a doi noi judecători la Curtea Constituțională (CC): actuala președintă a Înaltei Curți, Domnica Manole, și fostul ministru al Justiției și deputat al partidului de guvernare, Sergiu Litvinenco. Șeful Executivului a declarat că ambii candidați „au competențele profesionale și pregătirea juridică necesare pentru a asigura, pe durata mandatului, respectarea Constituției și exercitarea funcției cu imparțialitate”. Numirea urmează să fie aprobată la următoarea ședință de guvern.

„În calitate de judecător al Curții Constituționale, Domnica Manole a acționat consecvent pentru asigurarea controlului constituționalității și garantarea supremației Constituției. În calitate de președinte al Comisiei juridice pentru numiri și imunități și Ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco a început reformarea sistemului pentru crearea unei justiții independente, care să-și recapete bunul nume și încrederea cetățenilor”, a scris premierul Dorin Recean pe rețele.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 19 iunie, CSM a anunțat că un singur candidat s-a înscris la concursul pe care l-a organizat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. În nota informativă publicată, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

***

Sergiu Litvinenco a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada martie 2019 – august 2021 și a deținut funcția de președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități între iunie și noiembrie 2019. Între 2021 și 2023 a ocupat funcția de ministru al Justiției. Litvinenco este, de asemenea, unul dintre fondatorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

În noiembrie 2023, fostul premier Natalia Gavrilița a anunțat înființarea organizației „Parteneriate pentru Noua Economie”, alături de Sergiu Litvinenco și comentatorul politic Victor Ciobanu. Organizația își propunea să devină o platformă pentru mobilizarea cetățenilor și elaborarea de soluții pentru consolidarea economiei Republicii Moldova.

În mai 2024, președinta Maia Sandu a confirmat că Sergiu Litvinenco o consiliază, precizând însă că acesta nu deține funcția oficială de consilier prezidențial în domeniul justiției. Tot atunci, șefa statului a declarat că Litvinenco oferă consultanță și unor instituții de stat și este implicat ca expert într-un proiect de reformă a justiției.

Domnica Manole este judecătoare la Curtea Constituțională din 2019 și a deținut de două ori funcția de președintă a instituției. Anterior, Manole a activat peste două decenii în sistemul judecătoresc, inclusiv la Curtea de Apel Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: