interfax.ru

Ucraina cere sancționarea Rusiei din cauza otrăvirii lui Navalnîi. Reacția NATO, a UE, dar și a Kremlinului

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele Consiliului European Charles Michel au solicitat Rusiei să efectueze o investigație minuțioasă în legătură cu otrăvirea politicianului Alexei Navalnîi. În același timp, Kievul cere instituirea de sancțiuni împotriva Federației Ruse, scrie RBC.

„Germania a anunțat că Alexei Navalnîi a fost victima unui atac cu „Noviciok”. Condamn categoric utilizarea agentului neuroparalitic de nivel militar. Asta face ca ancheta pe care trebuie să o desfășoare Rusia să fie și mai urgentă, completă și transparentă”, a menționat Stoltenberg.

Oficialul a precizat că NATO se va consulta cu partenerii săi, inclusiv cu Germania, privind posibilele consecințe ale incidentului.

În același timp, conducerea Consiliului European a menționat că Rusia „trebuie să desfășoare o anchetă completă și să facă dreptate”.

„Condamn în mod vehement tentativa de a-l face să tacă pe liderul opoziției Navalnîi cu ajutorul agentului neuroparalitic”, a declarat Charles Michel.

De cealaltă parte, Ministerul de Externe de la Kiev a publicat o declarație prin care solicită impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, în legătură cu acest caz, pe care l-a calificat drept „o răfuială inumană a Kremlinului față de un politician de opoziție”.

„Numai o poziție solidară și hotărâtă și o condamnare dură din partea lumii civilizate, inclusiv sancțiuni, poate obliga conducerea Rusiei să înceteze fărădelegile”, se arată în comunicat.

După o oră și jumătate de la anunțul medicilor privind depistarea urmelor substanței „Noviciok” în organismul lui Navalnîi, a cerut lămuriri din partea Moscovei cancelarul german Angela Merkel. Aceasta a condamnat faptul că Navalnîi a fost otrăvit și a declarat că întreaga lume așteaptă răspunsuri din partea Rusiei.

De cealaltă parte, Kremlinul a declarat că nu a primit, deocamdată, date noi din partea autorităților din Germania privind concluziile studiilor clinice în cazul lui Navalnîi. Potrivit secretarului de presă Dmitri Peskov, analizele efectuate de medicii din Rusia nu au arătat urme de substanțe toxice în organismul lui Navalnîi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marea Britanie va recunoaște permisele de conducere moldovenești, fără a cere examene suplimentare

Permisele auto eliberate în R. Moldova și Marea Britanie vor fi recunoscute reciproc, fără susținerea examenelor suplimentare. Guvernul a aprobat semnarea unui Memorandum de Înțelegere în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, permisele de conducere emise de autoritățile ambelor țări vor putea fi recunoscute și preschimbate fără necesitatea susținerii unor examene teoretice sau practice, sub anumite condiții stabilite de memorandum.

MAI susține că această decizie va oferi cetățenilor „mai multă libertate de mișcare și siguranță.

„Această inițiativă reprezintă un pas important pentru a fi aproape de cetățenii noștri, oferindu-le drepturi și facilități indiferent unde se află”, se arată în comunicat.

Republica Moldova are încheiate acorduri similare cu Letonia, Spania, Grecia, Israel, Turcia, Albania și Lituania. Un Acord cu Franța a fost parafat și urmează să intre în vigoare, iar între Republica Moldova și Germania există o Declarație comună de intenție în acest sens. De asemenea, au fost inițiate negocieri asupra unui Acord în acest sens cu Irlanda.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: