Reuters

Ucraina este gata să negocieze cu Rusia statutul de neutralitate, însă cere garanții de securitate

Ucraina este gata de discuții cu Federația Rusă cu privire la statutul de neutralitate, însă solicită garanții de securitate. Informația a fost confirmată pe 25 februarie de consilierului lui Zelenski, Mihail Podoleak.

„Ucraina mereu lasă și a lăsat loc de negocieri. Inclusiv acum – când Rusia a inițiat o invazie de amploare. Acest război trebuie oprit, aceste acțiuni militare trebuie oprite”, a declarat consilierul prezidențial de la Kiev.

Într-o nouă adresare, publicată în dimineața de 25 februarie, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că Rusia continuă atacurile, mizând pe faptul că ucrainenii „vor obosi”. „Aviația dușmanului acționează mișelește asupra cartierelor rezidențiale, inclusiv în capitală. Explozii groaznice s-au produs de dimineață în Kiev, bombardamente, țintirea caselor de locuit. Aceste acțiuni amintesc de atacul din 1941”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, în Kiev au pătruns grupe diversioniste din Federația Rusă, iar Moscova ar planifica asasinarea sa.

Din informația pe care o deținem, dușmanul m-a numit ținta numărul unu. Familia mea – ținta numărul doi. Familia mea – nu sunt trădători, ci cetățeni ai Ucrainei. Însă unde se află acum nu am dreptul să spun”, a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că „cele mai puternice forțe mondiale” urmăresc războiul de la distanță. „Au convins Rusia sancțiunile de ieri? Vedem pe cerul și pământul nostru că nu este suficient”, a spus Zelenski.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile. În Moldova au ajuns deja câteva mii de persoane din Ucraina, care au fugit din calea războiului.

Ce se întîmplă în Ucraina chiar în aceste momente puteți afla din transmisiunea A doua zi de război în Ucraina. Text live.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: