NewsMaker

Ucraina va avea nevoie de aproape $140 miliarde pentru a repara infrastructura bombardată de armata rusă. Numărul clădirilor distruse

La ora actuală, pagubele aduse infrastructurii din Ucraina, din cauza bombardamentelor rusești, se ridică la 138 miliarde de dolari. Estimările au fost făcute de Școala de Economie din Kiev. 

„Rusia a provocat pagube în valoare de 137,8 miliarde de dolari infrastructurii ucrainene de la începutul războiului”, comunică Școala de Economie din Kiev.

Instituția menționează că locuințele civililor reprezintă cea mai mare parte din totalul infrastructurii distruse. În timpul războiului, au fost avariate sau distruse în total 149.300 de clădiri rezidențiale, printre care 131.400 de case particulare, 17.500 de clădiri de apartamente și 280 de cămine.

„Comparativ cu ultimele calcule din noiembrie 2022, valoarea totală a pagubelor a crescut cu aproape 2 miliarde de dolari”, a precizat Școala de Economie din Kiev

Amintim că la începutul lui ianuarie, premierul Denis Șmîgal a anunțat că Guvernul Ucrainei va aloca 17 miliarde de grivne  (peste 436 mln de euro) confiscate de la băncile rusești pentru reconstrucția țării. Acesta a declarat că banii vor fi folosiți prioritar pentru reparația locuințelor ucrainenilor, distruse în urma agresiunii rusești.

„În viitorul apropiat ne așteptăm să începem reconstrucția folosind fondurile confiscate de la băncile rusești – există deja 17 miliarde de grivne într-un cont special în acest scop. Prima prioritate sunt locuințele distruse ale oamenilor”, a subliniat prim-ministrul ucrainean.

Amintim că, pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Armata rusă a anexat 20% din teritoriul țării vecine și a desfășurat așa numite „referendumuri” (nerecunoscute internațional), prin care mai multe regiuni ucrainene au fost alipite Rusiei.

Rachetele rusești continuă să țintească obiective civile și de infrastructură energetică a Ucrainei, iar milioane de ucraineni rămân fără energie electrică, apă și încălzire. Milioane de oameni au rămas fără locuințe, iar circa 7000 de civili au murit.

În același timp, presa rusă pro-Kremlin nu folosește cuvântul „război” și se referă la acțiunile armatei ruse drept „operațiune militară specială“, menită să dezarmeze și să „denazifice” Ucraina.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Un moldovean a fost reținut în Rusia. FSB susține că ar fi spionat în favoare Ucrainei

Un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan, Federația Rusă. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR). Informațiile au fost raportate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-un comunicat din 21 iulie.

Potrivit FSB, în 2024, moldoveanul ar fi inițiat și menținut contact, prin aplicația de mesagerie Telegram, cu un reprezentant al GUR. „Acționând la indicațiile coordonatorului său, a colectat și a transmis informații către serviciul de informații ucrainean cu privire la una dintre unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse și la o întreprindere din complexul militar-industrial aflată pe teritoriul regiunii Riazan”, a menționat instituția.

FSB susține că, în schimb, GUR i-a promis bărbatului, conform solicitării acestuia, sprijin pentru a părăsi în siguranță Rusia către Franța. Potrivit FSB, scopul bărbatului era ca, ulterior, să se înroleze într-o „formațiune armată ucraineană, interzisă pe teritoriul Federației Ruse”, care participă la acțiuni de luptă alături de militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse în Ucraina.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal pentru „trădare de patrie sub formă de spionaj”. Instanța a decis plasarea acestuia în arest preventiv.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, FSB a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: