UE a introdus sancţiuni împotriva mai multor apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Pe listă este și un institut care produce Noviciok
Full Article 2 minutes read

UE a introdus sancţiuni împotriva mai multor apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Pe listă este și un institut care produce Noviciok

Uniunea Europeană  a introdus pe 15 octombrie sancţiuni împotriva mai multor membri ai administraţiei prezidenţiale ruse, apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, consideraţi responsabili de otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi, precum şi împotriva unei entităţi implicate în producţia de Noviciok, agentul neurotoxic folosit în otrăvirea lui.

Sancțiunile prevăd înghețarea activelor și interdicția de a circula în Uniunea Europeană.

Lista publicată în Jurnalul Oficial al UE include numele lui Andrei Iarin, şeful direcţiei pentru afaceri interne din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, al adjunctului său Serghei Kirienko, al ministrului-adjunct al apărării Pavel Popov, şi ale altor trei responsabili ruşi, precum şi Institutul de Stat pentru Cercetări Ştiinţifice în domeniul Chimiei şi Tehnologiei Organice” (GosNIIOHT).

De asemenea, UE l-a inclus pe lista de sancţiuni pe omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, pentru rolul acestuia în destabilizarea Libiei, potrivit Agerpres.

Noile sancţiuni ale UE intră în vigoare de la momentul publicării lor.

Amintim că Alexei Navalnîi şi-a pierdut cunoştinţa în timpul unui zbor intern în Siberia pe 20 august şi două zile mai târziu a fost transportat în Germania în comă. După realizarea unui test în laboratorul armatei, Germania a ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok, de uz militar. Alte două laboratoare – unul din Franţa, celălalt din Suedia – au confirmat rezultatul anunţat de Berlin.

Şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat săptămâna trecută că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok. Rusia însă respinge categoric orice implicare în otrăvirea opozantului rus şi a avertizat miercuri prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov că va răspunde la sancţiunile UE cu măsuri „în oglindă”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: