Imagine simbol

UE a stabilit un nou regim de sancțiuni în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina

Consiliul Uniunii Europene a stabilit marți un nou regim de măsuri restrictive ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în ale țări. Potrivit unui comunicat al instituției, acest nou cadru va permite UE să vizeze persoane și entități implicate în acțiuni și politici întreprinse de guvernul Federației Ruse, care subminează valorile fundamentale ale UE și ale statelor sale membre, securitatea, independența și integritatea acestora, precum și cele ale organizațiilor internaționale și ale țărilor terțe, scrie Calea Europeană.

Începând de acum, UE va putea face față unei varietăți de amenințări hibride, cum ar fi: subminarea proceselor electorale și a funcționării instituțiilor democratice; amenințarea și sabotarea activităților economice, a serviciilor de interes public sau a infrastructurilor critice; utilizarea dezinformării coordonate, manipularea informațiilor străine și interferența (FIMI); activități cibernetice răuvoitoare, instrumentalizarea migranților și alte activități destabilizatoare.

„Am detectat un număr tot mai mare de activități împotriva UE și a statelor sale membre, inclusiv atacuri cibernetice, manipularea informațiilor și campanii de interferență, cazuri de incendiere, vandalism și sabotaj, inclusiv împotriva infrastructurii noastre critice, precum și instrumentalizarea migrației și alte acțiuni perturbatoare. De asemenea, Rusia continuă să perturbe comunicațiile prin satelit, să încalce spațiul aerian european și să efectueze atacuri fizice împotriva persoanelor de pe teritoriul UE.

Aceste activități răuvoitoare fac parte dintr-o amplă campanie hibridă coordonată, condusă de Rusia în încercarea de a diviza societatea noastră, de a destabiliza și de a slăbi UE și statele sale membre, precum și capacitatea noastră de rezistență și de a submina sprijinul nostru pentru Ucraina și capacitatea acesteia de a se apăra. Această încercare nu va reuși: vom acționa uniți și cu hotărâre pentru a face față acestor activități și pentru a-i trage la răspundere pe făptași. Sprijinul nostru pentru Ucraina va rămâne solid și de neclintit atâta timp cât va fi necesar”, a declarat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

În conformitate cu acest cadru nou instituit, persoanele desemnate vor face obiectul unei înghețări a activelor, iar cetățenilor și companiilor din UE le va fi interzis să pună fonduri la dispoziția acestora.

În plus, persoanele fizice vor face, de asemenea, obiectul unei interdicții de călătorie, care le va împiedica să intre sau să tranziteze teritoriile UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: