UE a adoptat un nou cadru de măsuri restrictive împotriva celor care atentează la stabilitatea și securitatea Moldovei. Borrell: „Un semnal puternic de sprijin”
Full Article 3 minutes read

UE a adoptat un nou cadru de măsuri restrictive împotriva celor care atentează la stabilitatea și securitatea Moldovei. Borrell: „Un semnal puternic de sprijin”

Consiliul European a adoptat vineri, 28 aprilie, la solicitarea autorităților din Republica Moldova, un nou cadru de măsuri restrictive, care va permite Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la creșterea și continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistența Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, citat într-un comunicat emis de Consiliul European.

Consiliul susține că datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea alegerilor, sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență.

Măsurile restrictive viitoare ar putea viza și persoanele care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul sau influența serios activitățile autorităților statului.

UE precizează că sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

„Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE”, anunță Consiliul European, care precizează că cadrul legal ce impune măsuri restrictive direcționate a fost adoptat la solicitarea Republicii Moldova.

Amintim că miniștrii de Externe din țările UE, au ajuns la un acord politic, recent, la Luxemburg, pentru stabilirea unui nou regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova şi împotriva ordinii constituționale a țării noastre. Ulterior, Ministerul român de Externe a anunțat că autoritățile din Republica Moldova lucrează, împreună cu oficialii de la București, la o listă de persoane care să fie sancționate pentru că acționează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituționale, aceasta urmând a fi efectivă după ce la nivelul UE se va conveni asupra unui set de sancțiuni în acest sens.

Propunerea privind crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale a fost lansată de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: