Acord politic la nivel european: Autoritățile pregătesc prima listă de persoane care vor fi sancționate pentru destabilizarea Moldovei
Full Article 3 minutes read

Acord politic la nivel european: Autoritățile pregătesc prima listă de persoane care vor fi sancționate pentru destabilizarea Moldovei

Miniștrii de Externe din țările UE, au ajuns la un acord politic luni, la Luxemburg, pentru stabilirea unui nou regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova şi împotriva ordinii constituționale a țării noastre. Anunțul a fost făcut de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care a salutat decizia șefilor diplomațiilor din țările membre ale Uniunii Europene.

Deși oficialii europeni nu au făcut referire la nume concrete, Ministerul român de Externe anunță, într-un comunicat emis, că România lucrează deja împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care urmează să fie sancționate în baza regimului de sancțiuni, care vor fi propuse după finalizarea ultimelor etape procedural-formale legate de regimul de sancțiuni.

Șeful diplomației române consideră că stabilirea acestui regim de sancțiuni, într-un timp record – cel mai rapid proces de adoptare a unui regim de sancțiuni din istoria UE – contribuie la creșterea securității și rezilienței Republicii Moldova. Bogdan Aurescu declară că regimul de sancțiuni va spori, de asemenea, securitatea României și a cetățenilor ei.

„De ani de zile, oligarhii din Republica Moldova încearcă să saboteze parcursul european al țării și acționează împotriva intereselor oamenilor. (…) Tocmai de aceea este binevenit acordul de principiu al miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene, anunțat astăzi, de a crea un regim special de sancțiuni pentru persoanele care încearcă să destabilizeze Moldova. (…) Este important ca acest mecanism de sancțiuni să intre în vigoare cât mai repede și să fie aplicat cât mai dur. Numai în felul acesta putem ajuta în mod real Republica Moldova în lupta cu cei care vor ca țara să rămână pe loc, dependentă de Rusia și ușor controlabilă”, a scris eurodeputatul Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Amintim că ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni contra oligarhilor moldoveni acuzați că ajută Moscova să destabilizeze țara în efortul de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău. Mai târziu, eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat că UE își va modifica și extinde regimul de sancțiuni, astfel încât persoanele ce instigă la încălcarea ordinii democratice și care folosesc resurse ilicite pentru tentative de destabilizare să fie incluse în listele de sancțiuni ale blocului comunitar.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a anunțat astăzi că Uniunea Europeană instituie o misiune civilă în Republica Moldova, care să sprijine țara noastră să facă față interferențelor și eforturilor de destabilizare.

Acțiunile vin în contextul declarațiilor făcute de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la începutul acestui an, care a anunțat de la tribuna prezidențială că Federația Rusă și-ar fi propus să destabilizeze Republica Moldova, precum și să schimbe puterea de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: