Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

UE și OMS își unesc forțele pentru a sprijini procesul de vaccinare a moldovenilor

Uniunea Europeană și Biroul Regional al Organizației Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa vor lucra împreună pentru a sprijini livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și organizarea procesului de vaccinare în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ministerului Sănătății, proiectul finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OMS va acoperi în întregime toate fazele – de la livrarea vaccinului și până la administrarea acestuia, fiind o investiție majoră în consolidarea sistemului național de imunizări.

Proiectul va fi implementat de OMS pe o perioadă de trei ani, acesta fiind parte a unei inițiative finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 40 de milioane de euro pentru a sprijini șase țări din regiunea europeană a OMS în pregătirea, distribuirea și monitorizarea procesului de lansare a vaccinurilor COVID-19 în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Fondurile vor fi utilizate inițial pentru a sprijini prima fază de pregătire și distribuire, cu accent pe necesitățile imediate în domeniile programatice strategice, precum planificarea, procurarea echipamentele medicale și de protecție, instruirea cadrelor medicale și campaniile de informare.

Proiectul se bazează pe sprijinul continuu al Uniunii Europene și OMS în răspunsul țărilor la pandemia COVID-19, inclusiv proiectul comun de 35 milioane de euro – Inițiativa UE „Solidari pentru sănătate”, ce are scopul de a sprijini țările partenere în lupta lor împotriva virusului și de a aborda mai bine nevoile persoanelor vulnerabile.

De asemenea, Uniunea Europeană lucrează pentru a sprijini lansarea campaniei de vaccinare în februarie, împreună cu alți parteneri internaționali. Vaccinurile care urmează a fi livrate prin intermediul platformei COVAX, parte a primei asistențe oferite Republicii Moldova, au fost autorizate în Uniunea Europeană de Agenția Europeană a Medicamentelor. Cu 853 milioane de euro, Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor inițial la platforma COVAX.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: