Maia Sandu și Antonio Costa

UE va oferi €60 mln Moldovei pentru a-și spori „capacitățile de apărare”. Anunțul președintelui Consiliului European

Președintele Consiliului European Antonio Costa, aflat în vizită oficială la Chișinău, s-a arătat „impresionat de cât de mult a reușit să obțină R.Moldova în acești 3 ani atât de provocatori”, de când țara noastră a depus cererea de aderare la UE. Costa a spus că Moldova poate miza pe suportul UE, totodată a declarat că „oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru cetățenii de pe malul stâng rămâne în continuare valabilă”. Președintele Consiliului European s-a referit și la planul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Moldova, aprobat recent de UE. „Pre-finanțarea, cam 300 de milioane de euro, va deveni disponibilă chiar către finele lunii aprilie”, a menționat el. Totodată, Costa a anunțat că UE va oferi, în 2025, 60 de milioane de euro R. Moldova pentru a-și spori „capacitățile de apărare”.

Declarațiile Maiei Sandu

În timpul declarațiilor de presă alături de Antonio Costa, șefa statului Maia Sandu a spus că vizita președintelui Consiliului European „are o semnificație aparte”. „Acum trei ani, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Atunci, într-un moment de criză profundă pentru regiune, am făcut o alegere clară: am ales pacea, libertatea și democrația. (…) Iar anul trecut, la referendum, am spus răspicat: vrem ca drumul nostru european să fie ireversibil. În ciuda tuturor ingerințelor, democrația a învins. (…) Statele membre ale Uniunii Europene cred în Moldova, în capacitatea noastră de a progresa și de a deveni un stat european modern. De aceea investesc în noi”, a comunicat șefa statului.

În continuare, președinta s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova. „Uniunea Europeană este despre prosperitate, despre siguranță, despre un viitor mai bun. Dar mai presus de toate, este despre pace. Trăim vremuri nesigure, cu un război la hotar. Doar în Uniunea Europeană vom fi protejați. Doar în Uniunea Europeană vom fi în siguranță. Calitatea de membru al Uniunii Europene este garanția unui viitor al păcii, al libertății și al dezvoltării”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a venit și cu un mesaj către președintele Consiliului European. „Din numele tuturor cetățenilor, vă mulțumesc pentru sprijin, pentru prietenie, pentru solidaritatea Uniunii Europene. Știm că mai avem mult de muncă, dar Moldova merge înainte, spre Europa. Și pe acest drum nu este singură”, a menționat președinta.

Declarațiile lui Antonio Costa

La rândul său, Antonio Costa s-a referit la cei trei ani de la depunerea cererii de aderare. „Eu sunt impresionat de cât de mult a reușit să obțină țara dumneavoastră în acești 3 ani atât de provocatori. (…) Unii încearcă să submineze parcursul Moldovei spre progres, spre prosperitate, spre stabilitate, folosind șantajul energetic, știrile false, atacurile hibride, însă cetățenii Republicii Moldova s-au ridicat ferm și și-au consolidat alegerea, parcursul european al țării, menționând acest lucru în referendumul care s-a produs doar câteva luni în urmă”, a declarat președintele Consiliului European.

Antonio Costa a mai spus că Republica Moldova poate miza pe suportul Uniunii Europene. „Puteți miza pe noi. Suntem un partener de încredere. (…) Uniunea Europeană și Republica Moldova vor continua să pledeze foarte ferm pentru pace, muncind umăr la umăr, împreună, pentru a contura acest viitor comun, dar în baza propriilor condiții fără nici un fel de ingerințe și fără ca cineva să decidă pentru noi”, a menționat Costa.

El s-a referit și la Planul de Creștere al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, în valoare totală de 1,9 miliarde de euro. „Acesta va fi cel mai mare pachet de sprijin financiar al Uniunii Europene de la independența Republicii Moldova. (…) Pre-finanțarea, cam 300 de milioane de euro, va deveni disponibilă chiar către finele lunii aprilie”, a menționat el.

Antonio Costa a mai declarat că „oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru cetățenii Republicii Moldova de pe malul stâng rămâne în continuare valabilă”.

În timpul declarațiilor de presă, Costa a anunțat că Uniunea Europeană va oferi anul acesta 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a-și spori „capacitățile de apărare”. „Noi am creat facilitatea pentru pace europeană. Este un instrument foarte important care este menit să sprijine capacitățile de apărare a diferitor țări. Moldova este cel de-al doilea beneficiar ca și dimensiune al acestui instrument de pace. 137 milioane euro deocamdată au fost oferiți pentru a spori capacitățile de apărare în Republica Moldova și în acest an, în anul 2025, noi vom oferi încă 60 de milioane de euro pentru a spori capacitățile de apărare ale Republicii Moldova”, a anunțat Costa.

***

Vizita președintelui Consiliului European António Costa la Chișinău a fost anunțată pe 27 februarie de Președinția Republicii Moldova. Instituția prezidențială preciza că vizita „marchează trei ani de la depunerea cererii de aderare a Moldovei la UE”. Menționăm, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, obținând statutul de țară candidată în iunie același an. În iunie 2024 au fost lansate oficial negocierile de aderare.

În contextul vizitei, în capitală este limitat temporar accesul în anumite locuri publice. Restricțiile sunt valabile până la ora 16:00.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: