„Un accident nuclear la centrala Zaporojie ar depăși accidentul de la Fukushima”. Dezvăluirile unui angajat al centralei nucleare, pentru BBC

Dacă la centrala nucleară Zaporojie ar avea loc un accident, acesta va fi similar cu accidentul de la Fukushima. Jurnaliștii BBC din Ucraina au vorbit cu unul dintre inginerii centralei nucleare. El a spus că trupele ruse ar bombarda zona din jurul centralei, dând vina, ulterior, de bombardamente, pe Ucraina. Planul Federației Ruse, potrivit sursei, este de a conecta stația cu sistemul energetic al Federației Ruse prin linia centrala nucleară Zaporojie-Melitopol-Djankoi, scrie NM.

Bombardarea centralei de la Zaporojie – care este situația la moment

Potrivit unui angajat al centralei nucleare Zaporojie, care nu a dorit să-și facă public numele, bombardarea în sine din apropierea centralei nu amenință buna funcționare a unităților de alimentare, așa cum „trupele Federației Ruse știu exact unde să tragă, astfel încât să doară, dar să nu fie fatal”. El a clarificat că armata rusă distruge liniile electrice care leagă stația de sistemul energetic ucrainean.

„O centrală nucleară nu poate funcționa nicăieri. Trebuie să dea electricitate undeva. Dacă brusc toți consumatorii dispar, stația „se sufocă”, unitățile de alimentare sunt oprite în caz de urgență și începe așa-numita „încărcare”. Aceasta înseamnă că nicio unitate de putere nu emite putere „în exterior”. Poate părea că acest lucru nu este nimic groaznic, dar există un „dar””, spune angajatul centralei electrice.

Conform sursei citate, unitatea de putere are nevoie de energie electrică pentru a funcționa pompele care răcesc combustibilul nuclear din reactor sau din piscina de combustibil uzat.

„Rușii ne aranjează în mod intenționat o „blocadă” pentru a ne „ajuta” mai târziu. Momentan acesta este scenariul cel mai probabil. Poate mâine, poate poimâine vor sparge ultima linie”, a spus inginerul, menționând că prin ruperea liniilor de înaltă tensiune care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul energetic ucrainean, armata rusă va furniza un plan de „conectare” a centralei nucleare Zaporojie către sistemul energetic rus prin linia centrala nucleară Zaporojie-Melitopol-Djankoi.

Fără răcirea reactoarelor, este posibilă o catastrofă nucleară

Potrivit sursei citate de BBC Ucraina, dacă procesul de răcire a reactoarelor de la Zaporojie ar fi stopat, s-ar putea ajunge la o nouă catastrofă nucleară. Incidentul, spune angajatul centralei, ar fi similar cu cel de la Fukushima.

„Nu ar fi ca la Cernobîl. Este mai aproape de ceea ce s-a întâmplat la Fukushima. Acolo, un cutremur și un tsunami au oprit capacitatea reactorului de a se răci. Ca urmare, a avut loc o explozie de abur în miez, iar zona ermetică a reactorului s-a prăbușit. Substanțele radioactive au ieșit afară”, a spus lucrătorul stației.

El a spus că personalul centralei electrice încearcă prin toate mijloacele să prevină un accident, dar oamenii sunt foarte obosiți, epuizați și speriați. Acum aproximativ o zecime din numărul necesar de muncitori lucrează acolo. În ultimele săptămâni, când au început bombardamentele, aproape jumătate din echipă a plecat.

***

Amintim că, din 5 august, centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată periodic. Pe 13 august, primarul din Energodar, unde se află centrala nucleară, a raportat că trupele ruse bombardează zona centralei și zona industrială. Reprezentantul autoproclamatei administrații ruse a regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov, a susținut, în schimb, că Energodar este bombardat de armata ucraineană. Potrivit autorităților locale, oamenii pleacă în masă din Energodar și din localitățile din apropiere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: