Un an de la incendiul care a devastat Filarmonica Națională. Ministrul culturii declară că va fi construit un edificiu nou
Full Article 2 minutes read

Un an de la incendiul care a devastat Filarmonica Națională. Ministrul culturii declară că va fi construit un edificiu nou

Reconstrucția clădirii vechi a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” este imposiblă din cauza „stării nesatisfăcătoare” a construcției, stabilită de experții tehnici. În cadrul unei conferințe de presă din 24 septembrie, ministrul Culturii Sergiu Prodan, a declarat în curând va fi lansat un concurs internațional de idei, care va sta la baza viitoare clădiri a Filarmonicii.

„Intenționăm să construim aici o Filarmonică modernă, care ar răspunde tuturor cerințelor zilei de astăzi, din punct de vedere acustic, dar și din punct de vedere al mecanismelor scenice, care astăzi au mai multe posibilități. În noua clădire trebuie să se regăsească toate elementele care să facă o trimitere la tot ce a fost”, a declarat Sergiu Prodan.

Referind-se la acțiunile care au fost întreprinse într-un an de când edificiul a fost cuprins de flăcări, ministrul Culturii afirmă că au fost întocmite doar două rapoarte tehnice care au stabilit starea edificiului.

„Fosta guvernare s-au autoizolat de această problemă și pur și simplu nu s-a întreprins nici un pas. Timpul trece, trebuie urgent să pornim la drum pentru a reuși în primul rând să identificăm ideile care vor sta la viitoare clădire  a Filarmoncii. În ziua de astăzi sunt multe filarmonici noi, în diferită țări ale lumii, trebuie doar să preluăm practicile bune. Desigur transparent, înainte de aprobarea caietului de sarcini vom avea consultări publice”, a specificat ministrul.

În paralel cu aceste acțiuni se vor identifica sursele de finanțare pentru reconstruirea edificiului Filarmonicii Naționale „ Seghei Lunchevici”.

La această etapă, potrivit Ministerului Culturii, din resursele acumulate din donații, sunt circa 2,5 milioane lei la conturile Filarmonicii Naționale și circa 2 milioane lei la conturile Ministerului Finațelor, bani care vor fi utilizați în procesul de demarare a lucrărilor pentru reconstrucția edificiului.

Amintim că Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie 2020.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: