facebook.com/Sergiu Prodan

Un an de la incendiul care a devastat Filarmonica Națională. Ministrul culturii declară că va fi construit un edificiu nou

Reconstrucția clădirii vechi a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” este imposiblă din cauza „stării nesatisfăcătoare” a construcției, stabilită de experții tehnici. În cadrul unei conferințe de presă din 24 septembrie, ministrul Culturii Sergiu Prodan, a declarat în curând va fi lansat un concurs internațional de idei, care va sta la baza viitoare clădiri a Filarmonicii.

„Intenționăm să construim aici o Filarmonică modernă, care ar răspunde tuturor cerințelor zilei de astăzi, din punct de vedere acustic, dar și din punct de vedere al mecanismelor scenice, care astăzi au mai multe posibilități. În noua clădire trebuie să se regăsească toate elementele care să facă o trimitere la tot ce a fost”, a declarat Sergiu Prodan.

Referind-se la acțiunile care au fost întreprinse într-un an de când edificiul a fost cuprins de flăcări, ministrul Culturii afirmă că au fost întocmite doar două rapoarte tehnice care au stabilit starea edificiului.

„Fosta guvernare s-au autoizolat de această problemă și pur și simplu nu s-a întreprins nici un pas. Timpul trece, trebuie urgent să pornim la drum pentru a reuși în primul rând să identificăm ideile care vor sta la viitoare clădire  a Filarmoncii. În ziua de astăzi sunt multe filarmonici noi, în diferită țări ale lumii, trebuie doar să preluăm practicile bune. Desigur transparent, înainte de aprobarea caietului de sarcini vom avea consultări publice”, a specificat ministrul.

În paralel cu aceste acțiuni se vor identifica sursele de finanțare pentru reconstruirea edificiului Filarmonicii Naționale „ Seghei Lunchevici”.

La această etapă, potrivit Ministerului Culturii, din resursele acumulate din donații, sunt circa 2,5 milioane lei la conturile Filarmonicii Naționale și circa 2 milioane lei la conturile Ministerului Finațelor, bani care vor fi utilizați în procesul de demarare a lucrărilor pentru reconstrucția edificiului.

Amintim că Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie 2020.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: