În comunitatea juridică din Moldova s-a iscat un alt scandal. Avocatul Denis Terioșchin a spus că conversația sa cu un client a fost ascultată ilegal și atașată la dosarul cazului ca argument pentru arestare. Procuratura susține că nu au încălcat legea, menționând că cei doi au făcut o înregistrare înainte ca părțile să semneze contractul. NM explică de ce avocații critică nu doar procurorul care se ocupă de dosar, ci și judecătorul care a luat deciziile și ceea ce se știe despre procurorul care se ocupă de dosar.
Ce spune avocatul
Denis Tereoșchin a declarat pe pagina sa de Facebook că, pe 21 iunie, procurorii au depus o cerere de arestare a unuia dintre clienții săi. La demers procurorul a anexat stenograma convorbirilor telefonice dintre el și clientul său, ca rezultat al măsurilor speciale de investigație. Avocatul susține că acțiunile procurorilor sunt contrare legilor naționale și internaționale. El a menționat că negocierile dintre avocați și clienți sunt confidențiale.
Avocatul a spus că stenograma nu a fost exclusă din probe nici până pe 7 iulie. El a remarcat că procurorii încă nu i-au furnizat un permis de interceptare telefonică aprobat de judecătorul de urmărire.
Într-o conversație cu NM, Denis Tereoșchin a spus că clientul său este acum arestat. El a menționat că atât instanța Ciocana, cât și Curtea de Apel au ignorat argumentele sale conform cărora clientul său a fost interceptat ilegal și, prin urmare, stenograma nu justifică necesitatea aplicărea arestului preventiv. El a mai spus că a făcut apel la PCCOCS și a cerut excluderea stenogramei din materiale. În plus, el a remarcat că procurorul nu i-a oferit opinia judecătorului cu privire la legalizarea „interceptărilor telefonice”. „La început, judecătorul emite o hotărâre privind autorizarea „interceptării”. După ce o persoană a fost interceptată, judecătorul trebuie să legalizeze această interceptare. Deci, dacă judecătorul ar fi respectat legea, ar fi refuzat procurorului să legalizeze acțiuni speciale de anchetă”, a spus avocatul.
Ce spune procurorul general
Procuratura Generală nu a comentat incidentul, deoarece de acest caz se ocupă PCCOCS.
La rândul său, PCCOCS susține că „interceptarea este legată” de cazul de contrabandă a 750.000 de țigări. Aceștia au precizat că pe 27 aprilie 2022, țigările au fost transportate fără piedici prin vama Leușeni. Contrabanda a fost descoperită de polițiștii de frontieră români. PCCOCS susține că țigările au fost scoase din Moldova cu ajutorul unui vameș care „a acționat împreună cu membrii unui grup infracțional organizat”. De asemenea, PCCOCS a spus că au primit permisiunea de a-l intercepta pe unul dintre inspectori înainte ca acesta să semneze un contract cu un avocat. „Procurorul care se ocupă de caz nu știa și nu a putut afla identitatea persoanei cu care a vorbit [suspectul]”, se arată în comunicatul de presă. De asemenea, procurorii susțin că din conținutul conversației nu se înțelege că suspectul vorbea cu un avocat. „Interlocutorii nu au dat nume”, se arată în comunicatul de presă.
Ce se știe despre procurorul care conduce dosarul
Potrivit surselor NM, dosarul penal este condus de Serghei Petrușca. În 2019, el a devenit cunoscut într-un alt scandal de interceptări telefonice. Atunci jurnaliştii de la Rise Moldova au aflat că, în 2016-2019, poliţia a interceptat şi monitorizat câteva zeci de persoane, inclusiv politicieni de opoziţie, activişti sociali şi jurnalişti, în cadrul dosarelor penale. Petrușca a fost unul dintre procurorii care au depus petiții pentru „interceptare telefonică”. A depus cel puțin 20 de astfel de petiții. Printre acestea s-au numărat cereri de interceptare telefonică ale liderului partidului „Platforma Demnitatea și Adevărul” (DA), Andrei Năstase, colegii săi de partid Chiril Moțpan, Alexandru Slusari și Dinu Plînău.
După ce cazul a devenit public, procuratura a deschis un dosar penal pentru „interceptări ilegale”.
Cum a reacționat comunitatea juridică
După cum a declarat pentru NM unul dintre membrii Consiliului Uniunii Avocaților, Iurie Mărgineanu, Uniunea „va răspunde cu siguranță la ceea ce s-a întâmplat” cu Tereoșchin. El a menționat că astfel de acțiuni sunt ilegale, iar CEDO a emis deja mai multe decizii prin care condamnă astfel de practici. „Nu e chiar așa rău că procurorul a procedat așa, dar unde s-a uitat judecătorul de urmărire penală? Trebuie concediat imediat. Pentru că toate problemele pe care le avem în republică se datorează sistemului judiciar. Dacă ar reacționa corect și ar da o evaluare legitimă [acțiunilor procurorilor], nu ar exista astfel de probleme. Ei nu protejează drepturile omului, ci protejează procuratura”, a spus el.
Avocatul Octavian Cazac a declarat că „niciun om din această țară nu poate beneficia de apărare a drepturilor sale dacă convorbirile dintre avocat și client nu sunt protejate 100%.
„Să nu ne mire că, după ce încetează să facă parte din sistemul judiciar/urmărire penală, persoanele fug din MD sau se plâng de abuzurile sistemului. Este fiindcă tot ei făceau aceste abuzuri. Legea bumerangului lucrează 100%”, a menționat avocatul.
Avocatul Nicolae Chirian a reamintit, de asemenea, „convorbirile dintre client și avocat sunt confidențiale și nu pot fi interceptate sub nici o formă”.
„Orice derogare de la această regulă este inadmisibilă! Dacă nu se respectă acest postulat, atunci nu putem vorbi despre dreptul la apărare sau despre un proces echitabil”, a scris pe Facebook, avocatul.
***
Acest articol a fost scris în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept și asigurarea transparenței justiției”. Este implementat de ONG-ul „Avocați pentru Drepturile Omului” cu sprijinul Național Endowment for Democracy, care nu afectează în niciun caz subiectul și conținutul materialelor jurnalistice publicate.