penitenciar 13
Игорь Чекан, NewsMaker

Un azer, condamnat la 13 ani închisoare pentru șantajarea unui cetățean turc. Ambii munceau în R. Moldova

Vinovăția unui cetățean al Azerbaidjanului pentru șantajarea unui cetățean al Turciei, pe teritoriul municipiului Chișinău, a fost demonstrată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în fața magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Inculpatul a fost condamnat la 13 ani închisoare, cu executare reală, pentru faptele comise la începutul anului 2021.

Condamnatul, cât și victima, locuiau și munceau în Republica Moldova. Relația acestora ținea de activitatea profesională.

Potrivit materialelor cauzei, inculpatul azer i-a pretins cetățeanului turc întoarcerea unei datorii inventate, de peste 1,8 milioane lei.

La rândul său, inculpatul l-a amenințat cu un cuțit pliabil cu lungimea de 15 cm, precum și cu un pistol, în complicitate cu un alt figurant, în privința căruia continuă urmărirea penală. Pe lângă amenințarea cu moartea, aceștia au obligat victima să scrie o recipisă prin care le-ar fi permis să-i ia automobilul de lux ca gaj.

Ulterior reținerii în luna aprilie curent, cetățeanul Azerbaidjanului a fost plasat în arest, la solicitarea procurorilor PCCOCS, iar acum se află în custodia statului în calitate de condamnat.

Sentința pronunțată poate fi contestată, astfel încât potrivit legii persoana condamnată este considerată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: