Un cetățean moldovean în Rusia a fost privat de cetățenia rusă și condamnat pentru răspândirea „falsurilor despre armata rusă”. Ce se cunoaște despre acest caz și ce spune Chișinăul
Full Article 5 minutes read

Un cetățean moldovean în Rusia a fost privat de cetățenia rusă și condamnat pentru răspândirea „falsurilor despre armata rusă”. Ce se cunoaște despre acest caz și ce spune Chișinăul

Un cetățean al Republicii Moldova, Alexandr Somreacov, a fost privat de cetățenia rusă. Acesta se află într-o închisoare rusească de mai bine de șase luni: a fost condamnat la șase ani de detenție pentru „falsuri despre armata rusă”. Bărbatul a scris despre victimele pașnice din Bucea și Mariupolul ucrainean. NM vă povestește ce se cunoaște despre Somreacov, despre dosarul acestuia și ce urmează să facă autoritățile moldovenești.

Ce s-a întâmplat?

Originar din Moldova și cetățean al Moldovei, Alexandr Somreacov, condamnat în Rusia pentru distribuirea de „știri false despre armata rusă” în contextul războiului din Ucraina, a fost privat de cetățenia rusă pe care o deținea. Acum acesta își ispășește pedeapsa de șase ani într-o închisoare rusească exclusiv ca cetățean al Republicii Moldova.

Despre aceasta a anunțat publicația Meduza pe 20 martie cu referire la  proiectul pentru drepturile omului «Политзек-Инфо».

Notificarea Ministerului Afacerilor Interne din 12 februarie 2024, care a publicat proiectul, afirmă că Somreacov, în vârstă de 38 de ani, care locuia pe teritoriul regiunii Krasnodar, a fost privat de cetățenie în baza paragrafului „a” al punctului 2. din partea 1 a articolului 22 din legea „Cu privire la cetățenia Federației Ruse”.

Un cetățean moldovean în Rusia a fost privat de cetățenia rusă și condamnat pentru răspândirea „falsurilor despre armata rusă”. Ce se cunoaște despre acest caz și ce spune Chișinăul

Acest alineat prevede că cetățenia obținută (adică nu oferită la naștere) poate fi încetată din cauza săvârșirii unui număr de infracțiuni, care includ răspândirea „știrilor false”. Menționăm că această modificare în legislația rusă a fost introdusă abia în 2023.

Activiștii pentru drepturile omului Politzek-Info raportează că, cel mai probabil, acesta este primul caz cunoscut de privare de cetățenie rusă din cauza unei condamnări pentru „falsuri despre armată”.

Ce vor face autoritățile din Moldova?

După cum a aflat NM, Guvernul de la Chișinău știe deja despre cazul lui Smoreacov. Dar deocamdată refuză să comenteze. Nu se știe dacă este posibil ca Somreacov să revină în patrie.

„Tot ce pot spune este că autoritățile au primit informații și încercăm să stabilim ce s-a făcut deja și ce acțiuni viitoare va întreprinde Republica Moldova în legătură cu acest cetățean, în baza drepturilor pe care le are”, a spus pentru NM secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Mîțu.

Ce se cunoaște despre Alexandr Somreacov?

Există puține informații despre Alexandr Somreacov  originar din Moldova și locuitor al regiunii Krasnodar. Unul dintre profilurile acestuia de pe rețeaua de socializare VK este închis, iar celălalt este inactiv. Profilul său de pe rețeaua de socializare Одноклассники este, de asemenea, inactiv. Totuși, după cum reiese din profilul său de pe Одноклассники anterior el a locuit la Chișinău și a studiat la școala nr. 17 (acum Liceul Teoretic Minerva).

Organizația rusă pentru drepturile omului „Memorial”, care l-a inclus pe lista deținuților politici, a raportat că el este căsătorit și a lucrat în calitate de electrician și meșter pentru reparații  înainte de închisoare.

De asemenea, judecând după profilul său de pe rețeaua de socializare Одноклассники, Somreacov este credincios și face parte din organizația Martorii lui Iehova.

Într-  un blog de pe LiveJournal dedicat criticilor la adresa organizației, există o postare separată din 2014 dedicată lui Somreacov. În aceasta sunt citate postările lui Somreacov de pe rețelele de socializare, în care acesta critică indirect sau ironic guvernul rus și Biserica Ortodoxă Rusă.

Un cetățean moldovean în Rusia a fost privat de cetățenia rusă și condamnat pentru răspândirea „falsurilor despre armata rusă”. Ce se cunoaște despre acest caz și ce spune Chișinăul

Martorii lui Iehova sunt unul dintre cele mai persecutate grupuri din Rusia, a scris Meduza. În 2017, Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut acest grup religios drept organizație extremistă și i-a interzis activitățile în Rusia. În ciuda apelurilor din partea UE și ONU de a nu persecuta credincioșii, situația nu s-a schimbat. De exemplu, în cele șapte luni ale anului 2023, instanțele ruse au primit un număr record de dosare penale pentru finanțarea „extremismului”, cea mai mare parte a cărora au fost intentate împotriva Martorilor lui Iehova.

În 2022, despre Somreacov a scris și mass-media regională rusă. În martie 2022, Somreacov a prins un hoț în Krasnodar care i-a furat geanta unui pensionar. Somreacov a ținut hoțul până la sosirea poliției.

Pentru ce a fost condamnat Somreacov?

În iulie 2023, Alexandr Somreacov a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru răspândirea „informațiilor false” despre armata rusă. Drept probe în dosar au servit postările acestuia despre bombardarea de către trupele ruse a unei maternități și a unui teatru din Mariupol, precum și postări despre uciderea civililor din Bucea în timpul ocupației ruse.

„Somreacov a scris că forțele armate ale Federației Ruse ar fi atacat o maternitate și un teatru din Mariupol și, de asemenea, au comis un „măcel în masă de civili”, inclusiv „uciderea a 260 de persoane în micuțul orășel Bucea”, se menționa în canalul de telegram al serviciului de presă al instanţelor din regiunea Krasnodar.
După cum menționa proiectul Memorial cu privire la datele anchetei, dosarele au fost intentate din cauza a două postări publicate în primăvara anului 2022.

Una dintre ele a fost de fapt o repostare sau o citare aproximativă a jurnalistului Alexandr Nevzorov și a postării sale de pe Telegram. Aceasta conține fotografii din Bucea cu civilii uciși. Publicația conținea și textul: „Putin are probleme serioase. E vina mea. Am pus idioții în poziții de comandă. Iar idioții nu sunt capabili să acopere în mod corespunzător urmele crimelor, în special ale crimelor militare. […] În orășelul Bucea, în timpul eliberării sale de sub armata lui Putin, au fost descoperite aproximativ 260 de cadavre ale civililor. Uciși, probabil pentru distracție. […]”.

Un cetățean moldovean în Rusia a fost privat de cetățenia rusă și condamnat pentru răspândirea „falsurilor despre armata rusă”. Ce se cunoaște despre acest caz și ce spune Chișinăul

Serviciul de presă al instanțelor din Krasnodar a remarcat că la proces Somreacov și-a recunoscut parțial vina și a remarcat că „a vrut să „expune” aceste informații publicului, dorind astfel să obțină mai mulți abonați, „like-uri” și comentarii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: