Adunarea Populară a Găgăuziei nu a aprobat în ședința din 28 iulie componența Comitetului Executiv a autonomiei Găgăuze – echipa noului bașcan Evghenia Guțul, pe motiv că membrii acesteia nu cunosc limba găgăuză. În ajun, aceștia au fost prezentați, în cadrul unui eveniment organizat la Comrat, de către oligarhul fugar Ilan Șor. Aproape jumătate dintre membrii „echipei de vis” („dream team”), cum a numit-o Șor, au făcut parte din fosta echipă a Comitetului Executiv, iar unii membri noi nu au mai avut anterior nicio legătură cu autonomia. NM a analizat cu cine vrea Evghenia Guțul să conducă Găgăuzia și ce se cunoaște despre aceștia.
Context: Comitetul Executiv al U.T.A. Găgăuzia – este organul executiv al autonomiei. Acesta este format și condus de către bașcan. Ulterior componența acestuia este aprobată de Adunarea Populară a Găgăuziei. Din componența Comitetului fac parte adjuncții bașcanului, șefii a 12 departamente, șeful Serviciului Informații și Securitate al Găgăuziei, șeful Agenției de Promovare a Investițiilor, directorul Centrului de Cercetări Științifice al Găgăuziei și șefii administrației a trei raioane din Găgăuzia: Vulcănești, Ciadîr-Lunga și Comrat.
Guțul a anunțat că noua componență a Comitetului Executiv a fost formată cu ajutorul experților din Sankt-Petersburg. Organigrama Comitetului a rămas aceeași cu excepția unui singur punct: acum bașcanul va avea trei adjuncți în loc de doi. Nu se știe deocamdată ce responsabilități vor avea aceștia. Să începem cu ei.
Adjuncții bașcanului
Victor Petrov
Unul dintre cei trei adjuncți ai președintelui Comitetului Executiv a devenit deputatul Adunării Populare din Găgăuzia Victor Petrov. Cu un an înainte de alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei, care s-au desfășurat în toamna anului 2021, Petrov a creat organizația neguvernamentală „Celula Anticriză a Poporului”. Cea mai vizibilă acțiune a acestei structuri a fost împărțirea produselor alimentare locuitorilor autonomiei înainte de alegeri, care a provocat un adevărat scandal. Concurentul de circumscripție a lui Petrov l-a acuzat pe acesta de utilizarea fondurilor nedeclarate și a cerut Comisiei Electorale a Găgăuziei să-l scoată pe Petrov din cursă, însă Comisia a respins solicitarea.
La alegerile prezidențiale din 2020, Petrov l-a susținut pe candidatul socialiștilor, Igor Dodon, iar după alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei, a organizat o întrevedere cu Dodon. La începutul lui 2022, Petrov a fost unul dintre inițiatorii scrisorii adresate conducerii „Gazprom” și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, în care se solicita să i se oferire Găgăuziei oportunitatea de a plăti mai puțin pentru gazele naturale sau chiar livrarea gratuită a acestora. Scrisoarea a fost expediată din numele Adunării Populare a Găgăuziei, însă nu a parvenit niciun răspuns. În vara anului 2022, Petrov devine președintele organizației social-politice proruse „Uniunea Populară din Găgăuzia”, declarând despre „eșecul fatal al autorităților proeuropene de la Chișinău, a căror activitate a condus la majorarea fără precedent a prețurilor” și la o „rusofobie teribilă”. La alegerile organizate recent pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, Petrov a participat în calitate de candidat independent. Acesta a fost susținut de deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care ulterior au fost excluși din PSRM. După alegerile bașcanului, Bolea, Suhodolski și Petrov au zburat în Israel la o întrevedere cu Ilan Șor.
Trebuie să menționăm faptul că sloganele preelectorale ale lui Petrov și ale Evgheniei Guțul au fost practic identice. Sloganul lui Petrov – „Găgăuzia visurilor mele”, sloganul Evgheniei Guțul – „Găgăuzia – regiunea visurilor”.
Potrivit declarației sale de venit, timp de doi ani Petrov a câștigat 2587 lei. În timp ce soția acestuia, în aceeași perioadă, a obținut peste 2 milioane de lei. Toate bunurile mobile și imobile ale familiei Petrov sunt înregistrate pe numele soției sale.
Mihail Vlah
Un alt adjunct al bașcanului a devenit Mihail Vlah – șeful Consiliului de Supraveghere al postului public de televiziune din Găgăuzia GRT. Nici Vlah nu ascunde că este prorus. El a fost un participant activ la protestul din Comrat organizat în vara anului 2022. Iar în luna mai 2023, în urma scandalului privind rezultatele alegerilor bașcanului, a susținut-o activ pe Evghenia Guțul și a devenit unul dintre liderii protestului împotriva imixtiunii Chișinăului în alegerile din autonomie.
Ulterior, a organizat un alt protest chiar în aceeași zi cu protestul organizat de Partidul „ȘOR”, declarat acum neconstituțional. Vlah a participat la ambele acțiuni de protest în cadrul cărora a vorbit despre inadmisibilitatea amestecului Chișinăului în treburile Comratului, a criticat actuala guvernare și s-a plâns de „paradele gay de la Chișinău”.
Iar la congresul deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia, convocat după scandalul privind alegerea bașcanului, Vlah a propus crearea unei întreprinderi de gaze naturale în autonomie, care va achiziționa singură gaze naturale.
Cea mai recentă declarație de venit a lui Vlah datează din 2021. În ceea ce privește sursele de venit, acesta a indicat, printre altele, firma agricolă Bakayan. 67% din firmă îi aparțin soției sale. Aceasta este una dintre companiile agricole din Moldova pentru care Rusia a ridicat embargoul în 2023. În 2021, Vlah a primit dividende de peste 1 milion de lei de la Bakayan.
Pavel Verejanu
Viceguvernator a devenit și primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu – la fel o personalitate cunoscută. Verejanu s-a născut la Fălești și până acum nu s-a știut despre vreo legătură a acestuia cu Găgăuzia.
În 2015 a devenit membru al Partidului „ȘOR”, în același an Șor a câștigat mandatul de primar al orașului Orhei, iar Verejanu a devenit consilier municipal. În 2019, Verejanu obține fotoliul de primar al orașului Orhei.
În toamna anului 2022, a fost liderul protestelor organizate aproape săptămânal de Partidul „ȘOR”. În campania electorală pentru alegerea bașcanului Găgăuziei, a fost în echipa Evgheniei Guțul, a participat la întâlniri cu alegătorii. A fost prezent la învestirea Evgheniei Guțul.
Ultima declarație de venit a lui Verejanu datează din 2022. El a indicat că a câștigat în calitate de primar al orașului Orhei 157 de mii de lei.
Potrivit declarației, acesta a primit în dar de ziua sa de naștere 85 de mii de lei.
Șeful Departamentului Sănătate
O altă față cunoscută din noua componență a Comitetului Executiv este fostul deputat al Partidului Democrat și fostul director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă, Boris Golovin. El va conduce Departamentul Sănătate al Găgăuziei.
În 2019, când conducea Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, Golovin a fost acuzat de abuz de putere și corupție. El a fost reținut în dosarul achiziționării ambulanțelor și a fost demis din funcție, însă ,ulterior a fost restabilit.
Acesta nu este singurul scandal de proporții care îl vizează pe Golovin. În 2010, când deținea funcția de viceministru al Sănătății, el a fost acuzat că a provocat prejudicii bugetului de stat ca urmare a achiziționării ilegale a echipamentului digital de radiodiagnostic.
Înainte de aceasta, pe timpul când Golovin conducea fracțiunea comuniștilor din Consiliul municipal Chișinău, el a fost acuzat că ar fi urmărit interese personale când s-a decis fuziunea unor spitale din Capitală.
Despre o potențială legătură a lui Golovin cu Găgăuzia anterior nu se știa nimic.
Șeful Direcției de Afaceri a bașcanului
Această Direcție va fi condusă de Iurii Cuznețov, președintele organizației teritoriale a partidului neconstituțional „ȘOR” din sectorul Rîșcani al Capitalei.
La fel ca Pavel Verejanu, Cuznețov a fost alături de Evghenia Guțul pe toată durata campaniei electorale. Și, la fel ca Verejanu și Golovin, Cuznețov nu a avut nicio legătură anterior cu Găgăuzia.
În 2019, a candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din circumscripția uninominală nr. 31 (Chișinău), dar nu a intrat în Parlament.
Până atunci, Cuznețov producea magneți. Produsul se numea «магнитики by Юрчик Кузнецофф».
Șeful administrației raionale Comrat
Un alt membru permanent al „escortei” preelectorale a Evgheniei Guţul – este Alexandr Panov.
Acesta este noul șef al administrației raionale Comrat. Dar, spre deosebire de alți „scutieri”, Panov este originar din satul Bugeac din Găgăuzia, și timp îndelungat a fost agricultor.
La alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din 2021, a candidat din circumscripția Bugeac, dar nu a obținut mandatul de deputat al autonomiei.
Oamenii Irinei Vlah
Din noua componență a Comitetului Executiv fac parte mai mulți reprezentanți ai echipei Irinei Vlah. Astfel, Departamentul Finanțe va fi condus în continuare de către Tatiana Doiceva, Departamentul Educație – de Tatiana Cristeva, Departamentul Cultură – de Marina Semenova, Centrul de Cercetări Științifice – de Irina Constantinova, Agenția de Promovare a Investițiilor – de Natalia Cojacari. Direcția Relații Externe va fi condusă de Anastasia Ciolac, care a fost până acum șef adjunct al acestei direcții. În cadrul Comitetului Executiv, Ciolac lucrează din 2018.
Șeful administrației raionale Ciadîr-Lunga va rămâne Gheorghe Marangoz.
Fețele noi
Din componența Comitetului Executiv a lui Guțul fac parte și fețe absolut noi. Astfel, Deăartamentul Dezvoltare Economică și Turism va fi condus de antreprenoarea Larisa Cerven. Împreună cu soțul său, aceasta a deschis în Vulcănești vinăria de familie Kara Gani.
Departamentul Tineret și Sport i-a revenit antrenorului de taekwondo Veaceslav Dragoi, Departamentul Afaceri Interne – fostului șef al Poliției din U.T.A. Găgăuzia, Nicolai Tomailî.
Serghei Avtutov a devenit șeful Direcției Administrare Fiscală. Anterior acesta a lucrat în poliție, unde a investigat infracțiuni economice.
Ivan Caraman, care a condus anterior Întreprinderea municipală a Gospodăriei Locativ-Comunale din Comrat, a devenit șeful Departamentului Construcții și Infrastructură.
Complexul agroindustrial al Găgăuziei va fi condus de Maxim Mihailiuc. Anterior, acesta a fost viceprimar al orașul Comrat, în 2016 a demisionat din proprie inițiativă și a candidat pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, dar nu a obținut mandatul. A lucrat în calitate de specialist principal în cadrul Complexului Agroindustrial din Găgăuzia.
Serviciul de Informații și Securitate al Găgăuziei va fi condus de Valerii Rotari. Anterior, acesta a lucrat în cadrul Direcției Afaceri Interne a autonomiei, iar ulterior în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Găgăuziei.
Petr Ceban este noul șef al administrației raionale Vulcănești. Este tatăl președintelui MoldovaGaz, Vadim Cheban. Anterior, a fost președintele interimar al administrației raionale Vulcănești.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!