Un grup de deputați propune ca medicamentele compensate să fie livrate gratuit pacienților
Full Article 3 minutes read

Un grup de deputați propune ca medicamentele compensate să fie livrate gratuit pacienților

Platforma „Pentru Moldova” propune ca medicamentele și dispozitivele medicale compensate să fie livrate gratuit pacienților din localitățile în care nu sunt farmacii. Inițiativa a fost prezentată de deputata neafiliată Ruxanda Glavan, în cadrul unui briefing din 10 februarie.

Potrivit lui Glavan, Platforma „Pentru Moldova” a înregistrat mai multe amendamente la proiectul Legii cu privire la dispozitivele medicale, care, odată aplicate, vor rezolva problema accesului oamenilor la medicamentele compensate de stat.

Glavan a propus ca farmaciile comunitare să poată din punct de vedere legal să presteze servicii de livrare la domiciliu a medicamentelor și a produselor parafarmaceutice. Potrivit ei, acest lucru are loc astăzi clandestin și este necesară legiferarea acestui proces, pentru a asigura transportarea în siguranță a medicamentelor către pacienți, conform tuturor procedurilor.

Deputatul Ruxanda Glavan a mai adăugat că doar cu aceste amendamente, Platforma parlamentară „Pentru Moldova” va susține proiectul de lege nr.6 cu care a venit Guvernul. În caz contrar, spune ea, nu se va îmbunătăți nimic în această privință.

„Considerăm că cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie informați corect, oamenii nu trebuie manipulați și dezinformați, livrându-le porții de știri frumoase precum că au fost dublate sau triplate listele de medicamente compensate. Toate acestea sunt idei bune și vor funcționa doar dacă acest plen, atât timp cât mai are de funcționat, va găsi și soluții practice”, a declarat Ruxanda Glavan.

Potrivit deputatei, în ultimii cinci ani, numărul de farmacii contractate de către CNAM să elibereze medicamente compensate a scăzut constant. Aceasta susține că deține date care arată că, în prezent, peste 1.149.000 de cetățeni, adică 43 la sută din locuitorii țării, nu au nicio farmacie în localitatea de baștină. Mai mult, 42 la sută dintre aceste farmacii sunt concentrate în municipiile Chișinău și Bălți, iar restul farmaciilor sunt prezente preponderent în centrele raionale.

***

Pe 18 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că preparatele destinate tratamentului COVID-19 în condiții de domiciliu vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puţin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaţionale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De medicamente pot beneficia atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.

De asemenea, pentru copii, vor fi prescrise, la necesitate, antipiretice şi antiinflamatoare. Iar pacienţilor cu forme moderate de boală le vor putea fi prescrise şi medicamente antibacteriene.

Mai multe informații AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: