Gatton Star

(UPDATE) Un medic de familie din Ungheni a murit din cauza infecției COVID-19. Ministerul Sănătății a anunțat decesul după 2 săptămâni

În Republica Moldova au fost înregistrate încă 3 decese în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat pe 12 septembrie și despre decesul unui medic de familie din Ungheni, însă ulterior a precizat că aceasta a murit la sfîrșitul lunii august.

Deces 1115: Bărbat de 74 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Centrul COVID-19, la Institutul de Medicină Urgentă, pe 2 septembrie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. II, cardiopatie mixtă.

Deces 1116: Bărbat de 44 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Centrul COVID-19, la Institutul de Medicină Urgentă, pe 8 septembrie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, angiopolineuropatie diabetică a membrelor inferioare, nefropatie mixtă.

Deces 1117: Bărbat de 78 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Centrul COVID-19, la Institutul de Medicină Urgentă, pe 28 august. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III,  cardiopatie hipertensivă, angină pectorală de efort CF II.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat astăzi și despre moartea Galinei Bezrodnaia, de 70 ani, care activa în calitate de medic de familie la Centrul de Sănătate Ungheni. Potrivit MSMPS, Galina Bezrodnaia a fost internată la Spitalul Raional Ungheni, ulterior transferată la Institutul de Medicină Urgentă, pe 9 august, în stare gravă, fiind confirmată pozitiv la infecţia COVID-19. Concomitent, suferea şi de alte maladii cronice.

Cu toate acestea, cititorii NM au semnalat că, de fapt, Galina Bezrodnaia a murit acum aproape două săptămâni, după cum a anunțat și fiica sa pe 30 august. Am solicitat lămuriri de la purtătoarea de cuvânt a MSMPS Cristina Stratulat, care a precizat că s-a comis o confuzie:

„A fost o confuzie în sistemul de raportare, deoarece nici instituția unde activa și nici instituția unde a decedat nu a raportat cazul ca lucrător medical. Ulterior, când s-a facut analiza, s-a depistat eroarea. Cu întârziere, am exprimat condoleanțe și am inclus cazul în lista lucrătorilor medicali decedați de Covid”, a precizat Cristina Stratulat.

NM își cere scuze de la cititori pentru confuzia creată.

https://www.facebook.com/IMSP.IMsiC/posts/1680442352130265

Până la ora actuală, 32 de lucrători medicali au pierdut lupta cu infecția COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația buchARTest lansează Artist on the Go, un program internațional de schimb cultural în arta urbană

Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova

How real is REAL?
Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din

Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie
Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie
Lecce (167B Street) – 2-6 August
Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie
Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie

Artiști:
OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.

Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.  

De ce este important?
– Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova
– Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice

– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: