Adevărtul.ro

Un om de afaceri moldovean, pedepsit de SUA pentru ocolirea sancțiunilor anti-ruse

Ministerul american de finanțe a inclus patru firme moldovene, dar și pe omul de afaceri din spatele lor, Aleksandr Okulov, pe o listă a indivizilor și entităților „implicate în tentative de a ocoli sancțiunile impuse Rusiei de Statele Unite și partenerii lor internaționali”. După cum relatează Radio Europa Liberă Moldova, în anunțul ministerului se spune că omul de afaceri care deține cetățenia moldoveană și rusă și firmele sale fac parte dintr-o „rețea de influență malignă condusă de oligarhul rus Constantin Malofeeev”.

Okulov și firmele moldovene sunt la rândul lor sancționate, împreună cu alte aproape 40 de entități și indivizi din Rusia, inclusiv o bancă.

„Trezoreria poate și va ținti în cei care ocolesc, încearcă să ocolească, sau ajută la ocolirea sancțiunilor SUA contra Rusiei, pentru că își aduc astfel aportul la sprijinirea războiului brutal al lui Putin”, a spus într-o declarație Brian E. Nelson, ministru adjunct de finanțe pentru terorism și informații financiare.

Motivul invocat de ministerul american de finanțe pentru sancționarea acestor firme bazate în Chișinău este faptul că îi aparțin lui Okulov sau sunt controlate de acesta.

Într-un interviu publicat recent de portalul ziarului românesc Adevărul, Okulov este prezentat drept fost sportiv de performanță și campion la lupte libere moldovean devenit om de afaceri.

Portalul Newsmaker a scris că Okulov este „un misterios om de afaceri care deține cetățenia R. Moldova și desfășoară activități în interesul Rusiei”, stârnind „preocupări” în Africa. Este citat site-ul Africa Intelligence cu relatarea că Okulov „activează în diverse domenii, de la echipamente militare și sănătate până la agricultură”, reprezentând interese rusești în creștere în țări africane, ca Republica Centrafricană.

Ministerul american de finanțe spune că Okulov este un om de bază al oligarhului rus Malofeev și membru al consiliului de supraveghere al organizației umbrelă a acestuia, Organizația Autonomă Necomercială pentru Studierea și Dezvoltarea Cooperării Internaționale în Sfera Economică Agenția Internațională de Dezvoltare Suverană (IASD).

Înregistrată la Moscova, IASD se prezintă drept o structură de consultanță financiară care oferă servicii, cum ar fi restructurarea datoriilor guvernelor africane. „În practică, IASD, în strânsă coordonare cu guvernul Rusiei, urmărește încheierea de acorduri în întreaga lume pentru a facilita oportunități de afaceri pentru companiile ruse sancționate și pentru a-l îmbogăți pe Malofeev însuși”, spune ministerul de finanțe american.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: