Doi oameni de știință din Rusia, acuzați de înaltă trădare, au fost arestați
Full Article 2 minutes read

Doi oameni de știință din Rusia, acuzați de înaltă trădare, au fost arestați

Doi oameni de știință din Federația Rusă au fost arestați de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, la Novosibirsk. Este vorba de academicianul Dmitri Kolker și profesorul universitar Anatolii Maslov. Cei doi sunt suspectați de înaltă trădare, scrie Novaia Gazeta.

Potrivit sursei citate, omul de știință rus Dmitri Kolker, bolnav de cancer în stadiu terminal, a fost arestat, fiind ridicat direct de pe patul de spital. Kolker este suspect de înaltă trădare, după ce ar fi furnizat Chinei date care conțineau secrete de stat. Profesorul are al patrulea stadiu de cancer pancreatic. Potrivit apropiaților, omul de știință nu poate mânca singur. Conform presei ruse, omul de știință s-ar afla într-un centru de detenție preventivă, acuzat de trădare.

Editorii site-ului Taiga.info au raportat că cazul împotriva lui Kolker ar putea avea legătură cu urmărirea penală a lui Serghei Bagaev, director științific al Institutului de Fizică Laser al Filialei Siberiei a Academiei Ruse de Științe, într-un caz de fraudă. Jurnaliștii consideră că cazul omului de știință despre trădare se poate baza pe mărturia inculpaților din acest dosar penal.

Sursa citată anunță și despre arestul, la Novosibirsk, a cercetătorului-șef al Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată a Filialei Siberiei a Academiei Ruse de Științe, profesor al Universității de Stat din Novosibirsk și al Universității Tehnice de Stat din Novosibirsk, Anatolii Maslov. Novaia Gazeta scrie că, la fel ca și Kolker, și Maslov este cercetat într-un caz de trădare. Potrivit Academ.info, Maslov, specialist în domeniul dinamicii gazelor vâscoase, este suspectat că a transferat date legate de hipersunete în RPC.

De menționat că, mai mulți cercetători ruși au fost arestați şi acuzați de înaltă trădare în ultimii ani în Rusia, pentru că ar fi transmis străinilor informații relevante.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: