„Unde mesajul nu a atins înțelegere vom veni în vizită cu CNA”. Nemerenco, despre perchezițiile de la Institutul Oncologic
Full Article 4 minutes read

„Unde mesajul nu a atins înțelegere vom veni în vizită cu CNA”. Nemerenco, despre perchezițiile de la Institutul Oncologic

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, a comentat perchezițiile Centrului Național Anticorupție (CNA) la Institutul Oncologic. Potrivit CNA, mai mulți medici cu funcții de conducere ar fi perceput bani inclusiv pentru efectuarea operațiilor. Ministra susține că înțelege medicii care își doresc salarii pe măsură și că și-a asumat să realizeze aceasta în termen rapid. Astfel, la rectificarea bugetului va fi înaintată propunerea de majorare a salariului personalului medical. Totuși, potrivit ministrei, la Minister nu se lucrează „pe brânci” sau cetățenii nu plătesc zeci de milioane de euro din contribuția lor „ca să asigurăm unora vacanțe și case de lux”. „Acolo unde mesajul nu a atins înțelegerea cuvenită vom veni în vizită cu CNA”, a spus Nemerenco. 

Cu privire la perchezițiile CNA, ministra a scris pe rețelele de socializare că „Institutul Oncologic este o instituție strategică” și se va investi în ea „până va corespunde cerințelor unui Centru Oncologic modern”.

Într-o perioada foarte scurtă IO a fost asigurat cu un șir larg de echipamente moderne: mamograf cu tomosinteză, aparat pentru dializă acută, aparat de plasmaforeză, ultrasonografe, fibrobronhoscoape și videolaringoscop, medicamente, analizator pentru echilibru acido-bazic, flowcitometru, generatoare electrice, monitoare de transmisie neuromusculară, pompe pentru administrarea substanțelor chimioterapice, camere implantabile pentru chimioterapie cu accesorii și medicamente, mobilier, defibrilatoare, lămpi de examinare, paturi de terapie intensivă, mese de examinare ginecologică, aparate de anestezie, aspiratoare medicale, monitoare de funcții vitale, aparate de ventilare pulmonară, dispozitive de compresie pneumatică intermitentă, mese și lămpi de operație”, a comunicat ministra.

În același timp, Nemerenco a anunțat că au fost pregătite toate calculele și va fi înaintată propunerea de majorare a salariului personalului medical – „acum, la rectificarea bugetului”.

Va fi o majorare esențială. Înțelegem că medicii, personalul medical își doresc salarii pe măsura muncii care o fac și condiții moderne de lucru, echipamente, pentru a presta servicii de calitate. Ne-am asumat să realizăm aceasta într-un termen rapid. Și am cerut atât de puțin – atitudine bună, omenoasă față de pacienți și renunțarea la obiceiurile vechi de a lua bani, acolo unde aceste practici mai există”, a scris Nemerenco.

Ea a adăugat că acolo unde mesajul ei nu este înțeles se va veni în vizită cu CNA.

Ar fi bine ca mesajul meu să fie clar – noi nu lucrăm pe brânci la minister, și alți oameni, în alte țări, plătesc zeci de milioane de euro din contribuția lor pentru lista înșirată mai sus ca să asigurăm unora vacanțe, mașini, case și mai de lux. Acolo unde mesajul nu a atins înțelegerea cuvenită vom veni în vizită cu CNA. Mai ieri la Ialoveni, azi la Institutul Oncologic, mâine în altă parte. (…) Vă asigur că vom stârpi modelele astea rușinoase de a intimida și condiționa pacienții și de a-și bate joc de propriul popor. Nu este un proces ușor, curățirea, dar a început, va lua amploare”, a conchis Nemerenco.

Mai mulți medici cu funcții de conducere din cadrul ÎMSP „Institutul Oncologic” sunt cercetați pentru corupere pasivă și activă. Persoanele sunt bănuite de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale gratuite. Ofițerii CNA, împreună cu procurorii anticorupție, au efectuat 14 percheziții în incinta instituției medicale.

Amintim că pe 19 iulie, doi șefi de secție din cadrul Spitalului raional Ialoveni au fost documentați de CNA și procurorii anticorupție. Potrivit organelor de drept, unul dintre bănuiți ar fi pretins și acceptat de la pacienți sume cuprinse între 200 și 3600 de lei per investigație, altul – între 150 și 550 de lei. Atunci, ministra Sănătății oferea asigurări că, deși este un proces anevoios, sistemul de sănătate se va curăța de corupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: