„Unicul medic infecționist din raion s-a contaminat de coronavirus”. Istoria din Taraclia care intră în antitop-3 COVID în Moldova

Raionul Taraclia intră în top-3 după numărul de cazuri de coronavirus înregistrate la 100 mii de locuitori (750) în Moldova. Săptămâna trecută, unicul medic infecționist din raion s-a îmbolnăvit de coronavirus. Natalia Jeleapova și mama sa au fost diagnosticate cu COVID și internate la spitalul raional din Taraclia. Ea ne-a povestit, cum au fost tratate în lipsa medicului infecționist, de ce nu au fost internate imediat și unde ar fi putut ele să se contamineze.

„Simptomele se manifestă la fiecare în mod diferit”

Cel puțin cinci persoane pe care le cunosc au fost bolnave ori încă sunt bolnave de COVID. Și la fiecare dintre ele, simptomele se manifestă în mod diferit.

Eu și mama mea am simțit primele simptome aproape concomitent. În seara de 7 iunie, temperatura corpului meu a crescut până la 37,4 – 37,8°С. Alte simptome nu am avut. Iar mama, în afară de febră, avea slăbiciuni. Apoi febra a crescut până la 38 – 39°С. Mama și-a pierdut simțul mirosului, eu – nu.

Peste câteva zile de la apariția simptomelor, am contactat medicul de familie. Și mie, și mamei ne-a prescris tratament la domiciliu. Două zile mai târziu, a venit acasă un echipaj al ambulanței, ne-au colectat analize de coronavirus. Testele au fost pozitive. Ne-au stabilit tratament la domiciliu.

Noi nu știm unde ne-am contaminat. Am respectat toate măsurile de securitate, nu am fost nicăieri, doar o dată pe lună mergeam la părinți. Tatăl meu merge la serviciu – poate că acolo a fost sursa, dar nu știu cu siguranță. Și tatăl meu a fost testat la coronavirus. Testul a fost negativ, chiar dacă și el s-a simțit rău timp de câteva zile.

„Mama trebuia să fie transportată la Chișinău, dar acolo nu erau locuri”

Peste câteva zile de tratament la domiciliu, mama a început să se simtă mai rău și pentru că face parte din grupul de risc, au luat-o la spital. S-a constatat că are pneumonie bilaterală. Era în stare gravă. Câteva zile, febra depășea 39°С, se intensifica oboseala. Mama trebuia să fie transportată la Chișinău. Însă au spus că în spitalele din Chișinău nu mai sunt locuri, de aceea a fost ajutată la Taraclia să depășească starea critică.

Astăzi am văzut că un pacient era pregătit pentru a fi transportat la Chișinău. Înseamnă că în spitalele din capitală deja sunt locuri.

„Unicul medic infecționist din raion s-a contaminat cu coronavirus”

Eu am fost internată cu o săptămână mai târziu după mama, pentru că febra mea nu scădea. În ziua în care am fost internată, s-a îmbolnăvit de coronavirus unicul medic infecționist din raionul Taraclia. Doamna a fost transportată la Chișinău (din câte știu, nimeni din personalul medical nu s-a mai contaminat). Înainte de aceasta, doamna doctor a indicat tratament la telefon pentru toți pacienții cu COVID, pentru ca asistentele medicale să știe ce să facă.

Activitatea asistentelor medicale era monitorizată de un alt medic, însă el nu intra în saloane. Iar săptămâna aceasta, a venit la noi un medic nou – din câte știu, este infecționist din alt raion. El deja intra în salonul nostru.

Eu sunt cu mama mea în același salon din secția de boli infecțioase. Aici sunt internați pacienți în stare gravă și în stare de gravitate medie. Când pacientul se simte mai bine, este transferat în altă secție, de exemplu, la maternitatea care a fost reprofilată pentru tratamentul bolnavilor de COVID. Deocamdată mă simt bine. Mai devreme, aveam apnee, aveam dureri când inspiram. Mi-au făcut radiografia, dar încă nu cunosc rezultatele.

Update: Fostul șef al secției COVID-19 din cadrul spitalului raional Cahul va lucra la Taraclia. Ce funcție a preluat

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Situația din Moldova, discutată de miniștrii de externe ai UE. Kallas: „Este important să înțeleagă care sunt amenințările”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a vorbit la Bruxelles despre vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă. Înalta Reprezentantă a UE a făcut aceste declarații pe 15 iulie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă și ministrul de Exerne al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, Mihai Popșoi, a participat la un mic-dejun de lucru, care a reunit miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE, precum și comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

În cadrul discuțiilor, Mihai Popșoi a informat oficialii europeni despre progresele în procesul de aderare la UE, dar și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara, în special în contextul amenințărilor hibride și al ingerințelor străine.

Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul Marta Kos au salutat eforturile autorităților de la Chișinău în avansarea pe calea integrării europene și au reafirmat sprijinul constant al Uniunii Europene, atât prin asistență tehnică și financiară, cât și prin consolidarea rezilienței instituționale a Republicii Moldova. Miniștrii europeni prezenți la reuniune au reiterat, de asemenea, susținerea politică deplină față de parcursul european al Republicii Moldova, atât la nivel comunitar, cât și bilateral.

Ministrul Popșoi a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Oficialul a evidențiat în mod special deciziile recente care vizează debursarea a 270 de milioane de euro din Planul de creștere al UE pentru Republica Moldova, ieftinirea transferurilor bancare din 5 octombrie 2025 și eliminarea tarifelor de roaming de la 1 ianuarie 2026.

„Drumul european al Republicii Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme. Suntem determinați să continuăm acest parcurs cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

În debutul reuniunii Consiliului European de Afaceri Externe, Kaja Kallas, citată de Moldova1, a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă.

„Vom discuta despre influența străină malignă, interferența în alegeri și ce mai putem face pentru a consolida reziliența Republicii Moldova. De asemenea, este important ca miniștrii de externe să înțeleagă care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele”, a declarat Kaja Kallas.

Menționăm că astăzi, miniștrii de externe ai UE au aprobat, în cadrul reuniunii, includerea de noi politicieni și entități în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Rikard Jozwiak, jurnalist de la Radio Europe Free, care activează la Bruxelles.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: