Reuters

Uniunea Europeană: Alegerile din Belarus „nu au fost nici libere, nici corecte”

Uniunea Europeană consideră că alegerile din Belarus „nu au fost nici libere, nici corecte”. Despre acest lucru se anunță într-o declarație a UE.

„Autoritățile statului au dat dovadă de violență inacceptabilă. Mii de oameni au fost reținuți. Solicităm autorităților din Belarus să elibereze imediat și necondiționat pe toți cei reținuți. Mai mult, rapoartele credibile ale observatorilor autohtoni arată că procesul electoral nu respectă standardele internaționale așteptate de la un stat participant la OSCE”, se anunță în declarația UE.

„Vom face o analiză profundă a relaţiilor UE cu Belarusul. Printre altele, ar putea fi adoptate măsuri împotriva persoanelor responsabile de violenţe, de arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor alegerilor”, a avertizat Uniunea Europeană.

Precizăm că în seara zilelor de 9 august și 10 august, în Minsk și în alte orașe din Belarus au avut loc proteste după ce Alexandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. Au avut loc altercații între polițiști și manifestanți, în rezultatul cărora au fost arestate circa 5000 de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Yale University

O universitate din SUA – declarată „indezirabilă” pe teritoriul Rusiei: cum explică responsabilii

Parchetul General al Rusiei a declarat activitatea Universității Yale drept „indezirabilă” pe teritoriul Federației Ruse. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al instituției din 8 iulie, scrie „Novaya Gazeta”.

Potrivit declarației Parchetului General, activitatea universității americane are drept scop „subminarea integrității teritoriale a Federației Ruse, blocada internațională a statului și subminarea fundamentelor sale economice, precum și destabilizarea situației socio-economice și politice din țară”.

Instituția subliniază că în cadrul universității funcționează o Școală de Relații Internaționale, care se ocupă de instruirea liderilor opoziției din state străine. În comunicat se menționează separat faptul că mai mulți angajați ai Fondului pentru Combaterea Corupției au absolvit Universitatea Yale, „iar pentru escaladarea activității protestatare în Federația Rusă au folosit cunoștințele și tehnologiile obținute în cadrul școlii”.

De asemenea, universitatea americană a fost acuzată că a făcut apeluri pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și că a desfășurat activități legate de confiscarea activelor rusești în scopul finanțării armatei ucrainene.

Universitatea Yale este una dintre cele mai prestigioase universități de cercetare din Statele Unite, făcând parte din Ivy League. Printre absolvenții săi se numără numeroși lideri și politicieni americani (George W. Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, JD Vance), opozantul rus Alexei Navalnîi, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa și alții.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: