Uniunea Europeană nu se află în prezent în postura de a le dona în mod direct vaccinuri împotriva COVID-19 ţărilor mai sărace, a afirmat, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Digi24.
“Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele”, a afirmat şefa Comisiei, pentru Funke Media Group.
Von der Leyen a evidenţiat, totuşi, sprijinul financiar acordat de UE iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace, transmite Agerpres.
„UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări”, a menţionat aceasta.
Mecanismul care permite blocului comunitar să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state va începe „doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE”, a spus von der Leyen.
În primăvara lui 2020, preşedinta Comisiei făcuse o campanie agresivă pentru oferirea de vaccinuri populaţiei de pe tot globul. Cu toate acestea, cele mai multe doze sunt administrate în prezent în statele bogate ale lumii, aminteşte dpa.
Țările bogate blochează propunerile menite să ajute națiunile în curs de dezvoltare să își sporească capacitățile de producție a vaccinurilor, arată documente difuzate la BBC Newsnight.
***
Amintim că Republica Moldova este prima țară din Europa care a primit un lot de vaccinuri anti-Covid prin intermediul platformei COVAX. Este vorba despre 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca. Pe 19 martie, în Moldova au ajuns și peste 24 mii de doze de vaccin Pfizer.
Pe 2 martie, în Republica Moldova a început campania de imunizare anti-Covid. Până în dimineața de 22 martie, în țara noastră au fost vaccinate circa 20 500 de persoane.