Usatîi, din nou la CEC: vrea anularea deciziei prin care i-a fost refuzat referendumul
Full Article 2 minutes read

Usatîi, din nou la CEC: vrea anularea deciziei prin care i-a fost refuzat referendumul

Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, a depus joi, 18 aprilie, o cerere prealabilă la Comisia Electorală Centrală (CEC). Formațiunea politică îi cere autorității electorale să-și anuleze recenta decizie prin care a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă care și-a propus să adune 100 de mii de semnături, în susținerea alegerilor parlamentare anticipate. La fel, partidul îi cere CEC-ului să emită o nouă decizie, de această dată în favoarea lui Usatîi. 

„Așa cum am anunțat, am depus astăzi la Comisia Electorală Centrală cererea prealabilă împotriva refuzului lor de a înregistra Grupul de inițiativă în susținerea alegerilor parlamentare anticipate. Puterea este în adevăr”, a scris Renato Usatîi pe rețelele de socializare.

Informația a fost confirmată și de vicepreședinta formațiunii politice, Elena Grițco. Ea a publicat pe rețele, inclusiv, textul cererii depuse la CEC.

„Este clar pentru toată lumea, inclusiv juriști și experți în drept electoral, că decizia este ilegală și neîntemeiată. Vom insista pe cale legală să ni se facă dreptate nouă și tuturor celor 70% din cetățenii țării care cer alegeri parlamentare anticipate. Așa ori altfel, noi vom reuși”, a scris Elena Grițco.

***

Amintim că liderul Partidului Nostru a lansat propunerea inițierii unui referendum consultativ în care cetățenii să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate.

Pe 24 martie, Partidul Nostru a anunțat crearea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii referendumului. Două zile mai târziu, Renato Usatîi și Elena Grițco au depus actele necesare la CEC.

Pe 9 aprilie, CEC a refuzat cu unanimitate de voturi să înregistreze grupul de inițiativă. Autoritatea electorală a anunțat că grupul de inițiativă propus de Usatîi nu a întrunit toate condițiile legale pentru ca să fie înregistrat. (Detalii – AICI). În reacție, Usatîi a acuzat autoritatea electorală că ar fi dat citire unei decizii „aprobate de Președinție”. CEC a negat acuzațiile public – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: