„Vă cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupți în fața justiției”. Discursul Maiei Sandu, la Summit-ul organizat de Joe Biden
Full Article 4 minutes read

„Vă cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupți în fața justiției”. Discursul Maiei Sandu, la Summit-ul organizat de Joe Biden

În discursul rostit, la Summit-ul pentru Democrație din data de 9 decembrie, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara noastră și despre lupta împotriva corupției. Totodată, șeful statului a declarat că oficialilor corupți nu ar trebui să li se permită să se stabilească în democrațiile occidentale. În acest fel, Sandu a cerut sprijinul pentru aducerea celor corupți în fața justiției și restituirea activelor care nu le aparțin.

„Este o onoare pentru mine să mă adresez acestui forum de nivel înalt de Ziua Internațională Anticorupție în numele cetățenilor țării mele, Republica Moldova. În ciuda eșecurilor pe care le-au trăit în trecut, cetățenii Republicii Moldova continuă să creadă în importanța fundamentală a justiției. Ei și-au unit din nou forțele pentru a cere politicienilor să pună capăt corupției omniprezente, care a periclitat tânăra noastră democrație”, a declarat Maia Sandu.

Cu toate acestea, a adăugat șefa statului, corupția a fost unul dintre obstacolele principale care au împiedicat Republica Moldova să dezvolte pe deplin potențialul oamenilor săi muncitori.

„Corupția este motivul pentru care nu am reușit să creăm un stat funcțional, care să ofere șanse egale tuturor. Exploatând slăbiciunile instituțiilor statului, grupurile corupte au furat de la oameni, au folosit bani murdari pentru a cumpăra partide politice și au abuzat de rețele de presă pentru a manipula opinia publică și a se agăța de putere. Fiind în funcții, aceștia au continuat să folosească instituțiile de stat pentru a acumula și mai multe averi ilegale”, a comunicat Sandu.

Președintele a mai menționat că „frauda din sectorul bancar în valoare de 12% din PIB și cele 22 de miliarde de dolari spălați prin țara noastră sunt indicatori ai amplorii corupției cu care ne-am confruntat doar în ultimul deceniu”.

Șeful statului a declarat că cetățenii Moldovei și-au exprimat foarte clar așteptările: „Trebuie să oprim cercul vicios al corupției și al capturării statului, care a împiedicat dezvoltarea Republicii Moldova atât de mult timp. Acest obiectiv i-a unit pe moldoveni, indiferent de etnia lor sau de limba pe care o vorbesc. Oamenii așteaptă un serviciu public mai curat, care să fie demn de respect, să consolideze coeziunea socială și să facă statul mai funcțional”.

Lupta împotriva corupției, a mai spus președintele, include măsuri specifice. „Eliminarea corupților din sistemul de justiție, inclusiv prin evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, construirea unor instituții anticorupție puternice, urmărirea și recuperarea banilor furați și încetarea finanțării ilegale a partidelor politice. Acestea nu sunt sarcini simple. E vorba de eforturi dure, serioase, sistemice, care trebuie depuse permanent și în toate direcțiile”, a adăugat Sandu.

Șeful statului moldovean a mai spus că „oficialilor corupți nu ar trebui să li se permită să se stabilească și să ducă o viață confortabilă în democrațiile occidentale cu câștigurile lor nelegiuite, după ce au jefuit țările lor de origine și le-au furat resurse vitale”.

„Avem nevoie de mai multe investigații transnaționale pe cazurile de corupție mare. Avem nevoie de o aplicare mai strictă a reglementărilor internaționale împotriva spălării banilor de către democrațiile consolidate”, a mai comunicat președintele.

„Vă cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupți în fața justiției și restituirea activelor care nu le aparțin. Ei trebuie să știe că dreptatea va ajunge la ei indiferent de unde fug sau de cât de inventivi sunt în tăinuirea averilor obținute ilicit. Putem parcurge drumul lung de recuperare a acelor resurse atât de necesare doar împreună. Altminteri, doar voința noastră de a lupta împotriva corupției nu este suficientă”, a conchis Maia Sandu.

***

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat în data de 9 decembrie la Summit-ul pentru Democrație, organizat în format virtual la inițiativa președintelui Statelor Unite, Joe Biden.

Peste 100 de lideri din întreaga lume au participat la Summit. Lista ţărilor invitate a fost publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, iar România şi Republica Moldova se numără printre ele. China şi Rusia nu a figurat printre invitaţi, potrivit calaeuropeana.ro. Totodată, nici Turcia nu a figurat printre ţările participante şi nici Ungaria premierului Viktor Orban.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: