Andrei Mardari/NewsMaker

Va demisiona Viorel Cernăuțeanu după asasinatul din Chișinău? Răspunsul șefului IGP

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, va demisiona în contextul cazului omorului unui cetățean turc în Chișinău, însă doar dacă acest lucru „i se va cere”. Precizarea a fost făcută de Viorel Cernăuțeanu în cadrul unor declarații de presă din 11 iulie. 

Întrebat de o jurnalistă despre o potențială demisie în contextul asasinatului din capitală, șeful IGP a spus: „Cine sunteți dvs. ca să-mi spuneți să-mi dau demisia? Eu sunt un ofițer. În momentul în care o să mi se spună să plec, eu o să plec. Dar atâta timp cât eu am o sarcină de a documenta și de a exercita anumite activități, eu o să activez”.

Viorel Cernăuțeanu nu a menționat însă cine ar putea să-i ceară să demisioneze.

Precizăm că, pe 10 iulie, un bărbat de origine turcă, în vârstă de 41 de ani, a fost împușcat mortal la o terasă din Chișinău. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului. Până în prezent, acesta nu a fost reținut. Poliția a identificat și audiază două persoane care au statut de suspecți, complici în cazul omorului.

Victima era membru al unei grupări criminale, condamnat în Marea Britanie și anunțat în căutare internațională prin Interpol. Potrivit Procuraturii Generale (PG), bărbatul a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova în mai 2022 și plasat în arest preventiv în vederea extrădării, lucru solicitat de autoritățile britanice. Între timp, acesta a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), care ulterior a fost respinsă. Cetățeanul turc a contestat în instanță decizia IGM, iar, potrivit PG, procesul de judecată a fost tergiversat timp de doi, o hotărâre fiind pronunțată abia pe 3 iulie 2024. PG a menționat că, conform legii, persoanele care au primit drept de azil nu pot fi extrădate, iar Codul de procedură penală prevede că, în cazul unei cereri de extrădare, persoana poate fi menținută în arest preventiv până la 180 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: