president.gospmr.org

Vadim Krasnoselski, despre ce așteaptă Tiraspolul de la viitorul președinte: „Cel mai important este pacea”

Așa-numitul lider din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski, a declarat pe 14 octombrie că, indiferent de cine va fi ales președinte al Republicii Moldova, în regiunea transnistreană se așteaptă din partea acestuia capacitatea de dialog și dorința de pace. Krasnoselski a menționat, de asemenea, că nimeni nu va împiedica participarea locuitorilor din stânga Nistrului la alegerile prezidențiale din Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie.

„Cel mai important este pacea”, a spus Krasnoselski, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

El a mai declarat că în regiunea nu se va împiedica participarea locuitorilor locali cu cetățenie moldovenească la alegerile din Moldova, pe 20 octombrie.

„Transnistria nu va împiedica exprimarea voinței cetățenilor. Nu am făcut-o niciodată și nu avem de gând să facem acest lucru. Dar, desigur, oamenii trebuie să se gândească la siguranța lor. Cine știe ce s-ar putea întâmpla. Aluziile, informațiile — acestea pot fi informații provocatoare. Nu știu. Timpul va arăta. A mai rămas puțin sub o săptămână. Dar, în ceea ce privește libera trecere a cetățenilor, să nu aveți nicio îndoială”, a spus Krasnoselski.

Totodată, așa-zisul lider transnistrean și-a exprimat regretul că Chișinăul a decis să nu organizeze un referendum privind vectorul aderării la UE pe teritoriul nerecunoscutei RMN.

„Probabil că există anumite motive pentru care Chișinăul nu vrea să ne asculte. Mi-am exprimat deja opinia și o voi exprima din nou: doar poporul are dreptul să schimbe direcția de dezvoltare a Transnistriei. (…). Desigur, dacă ar fi fost o solicitare din partea Moldovei, am fi luat în considerare chestiunea, indiferent cât de dificil ne-ar fi fost, și am fi oferit posibilitatea întregului popor să se exprime la un referendum. Faptul că acest lucru nu a avut loc – este alegerea lor”, a spus Krasnoselski.

Reamintim că în regiunea transnistreană s-a propus organizarea propriului referendum „privind atitudinea față de UE”. La Tiraspol, acest lucru a fost explicat prin „planurile autorităților din Moldova de a ignora poziția poporului transnistrean în această chestiune, deoarece Chișinăul nici măcar nu a încercat să propună deschiderea de secții de votare pe teritoriul Transnistriei”.

Biroul de reintegrare al Moldovei a numit această inițiativă o „manipulare organizată la indicațiile unor forțe externe”. Totodată, s-a reamintit că toți cetățenii Moldovei, indiferent de locul de reședință, sunt așteptați la alegerile prezidențiale și la referendum, iar pentru alegătorii din regiunea transnistreană vor fi deschise 30 de secții de votare în Zona de Securitate, în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale.

De asemenea, delegația moldovenească din Comisia Unificată de Control a solicitat tuturor participanților CUC și contingentului de menținere a păcii să nu împiedice libera circulație a cetățenilor și a angajaților organelor electorale la alegerile din 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: