Vadim Krasnoselski, despre ce așteaptă Tiraspolul de la viitorul președinte: „Cel mai important este pacea”
Full Article 3 minutes read

Vadim Krasnoselski, despre ce așteaptă Tiraspolul de la viitorul președinte: „Cel mai important este pacea”

Așa-numitul lider din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski, a declarat pe 14 octombrie că, indiferent de cine va fi ales președinte al Republicii Moldova, în regiunea transnistreană se așteaptă din partea acestuia capacitatea de dialog și dorința de pace. Krasnoselski a menționat, de asemenea, că nimeni nu va împiedica participarea locuitorilor din stânga Nistrului la alegerile prezidențiale din Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie.

„Cel mai important este pacea”, a spus Krasnoselski, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

El a mai declarat că în regiunea nu se va împiedica participarea locuitorilor locali cu cetățenie moldovenească la alegerile din Moldova, pe 20 octombrie.

„Transnistria nu va împiedica exprimarea voinței cetățenilor. Nu am făcut-o niciodată și nu avem de gând să facem acest lucru. Dar, desigur, oamenii trebuie să se gândească la siguranța lor. Cine știe ce s-ar putea întâmpla. Aluziile, informațiile — acestea pot fi informații provocatoare. Nu știu. Timpul va arăta. A mai rămas puțin sub o săptămână. Dar, în ceea ce privește libera trecere a cetățenilor, să nu aveți nicio îndoială”, a spus Krasnoselski.

Totodată, așa-zisul lider transnistrean și-a exprimat regretul că Chișinăul a decis să nu organizeze un referendum privind vectorul aderării la UE pe teritoriul nerecunoscutei RMN.

„Probabil că există anumite motive pentru care Chișinăul nu vrea să ne asculte. Mi-am exprimat deja opinia și o voi exprima din nou: doar poporul are dreptul să schimbe direcția de dezvoltare a Transnistriei. (…). Desigur, dacă ar fi fost o solicitare din partea Moldovei, am fi luat în considerare chestiunea, indiferent cât de dificil ne-ar fi fost, și am fi oferit posibilitatea întregului popor să se exprime la un referendum. Faptul că acest lucru nu a avut loc – este alegerea lor”, a spus Krasnoselski.

Reamintim că în regiunea transnistreană s-a propus organizarea propriului referendum „privind atitudinea față de UE”. La Tiraspol, acest lucru a fost explicat prin „planurile autorităților din Moldova de a ignora poziția poporului transnistrean în această chestiune, deoarece Chișinăul nici măcar nu a încercat să propună deschiderea de secții de votare pe teritoriul Transnistriei”.

Biroul de reintegrare al Moldovei a numit această inițiativă o „manipulare organizată la indicațiile unor forțe externe”. Totodată, s-a reamintit că toți cetățenii Moldovei, indiferent de locul de reședință, sunt așteptați la alegerile prezidențiale și la referendum, iar pentru alegătorii din regiunea transnistreană vor fi deschise 30 de secții de votare în Zona de Securitate, în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale.

De asemenea, delegația moldovenească din Comisia Unificată de Control a solicitat tuturor participanților CUC și contingentului de menținere a păcii să nu împiedice libera circulație a cetățenilor și a angajaților organelor electorale la alegerile din 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: