Republica Moldova trebuie să se concentreze pe proiecte de eficiență energetică, atât consumatorii industriali, cât și cei casnici. De această părere este directorul companiei „Horus Energy”, Valentin Balan, care, într-un interviu pentru revista „Business Class”, a venit cu soluții pentru sporirea independenței energetice a țării noastre, pe fundalul crizei energetice prin care a trecut recent Moldova.
Potrivit lui Valentin Balan, holdingul pe care-l conduce – „Horus Energy” – de mai mulți ani promovează sisteme de încălzire cu eficiență energetică sporită, cum ar fi centrale termice în condensație, sisteme solare, centrale termice cu combustibil solid cu randament sporit (tehnologii inteligente de ardere) etc. „Compania noastră prestează servicii de dezvoltare continuă a sistemului de încălzire centralizată, prin implementarea proiectelor în distribuție (stații de pompare a agentului termic) și puncte termice pe orizontală, care și-au demonstrate eficiența energetică”, a subliniat omul de afaceri. De asemenea, el recomandă ca statul „să subvenționeze în continuare achiziția utilajului cu eficiență energetică, așa cum a avut astfel de proiecte în trecut”.
În opinia lui Valentin Balan, în țara noastră ar trebui realizate proiecte de instalare a generatoarelor eoliene, a sistemelor fotovoltaice, a recuperatoarelor de căldură în blocuri de locuit și alte sisteme eficiente energetic. Directorul companiei energetice afirmă că toate aceste acțiuni sunt prevăzute de Strategia de dezvoltare în sectorul electroenergetic al Moldovei până în 2030, pe care-l numește “document bun, care trebuie realizat”. Balan a mai subliniat importanța creșterii nivelului de generare a energiei electrice proprii, ca element de sporire a securității naționale și independenței țării.
Administratorul holdingului „Horus Energy” este convins de faptul că, realizarea proiectelor de eficiență energetică ar crește bunăstarea cetățenilor, va spori nivelul confortului personal și va contribui la faptul ca oamenii să aibă aer mai curat. “Astfel de tehnologii reduc cu până la 50% costul facturilor, iar oamenii pot folosi banii economisiți pentru alte necesități. În plus, reducerea nivelului de poluare ne va ajuta pe toți să fim mai sănătoși. Cu toții ne dorim o planetă mai verde, mai curată. Orice stat își dorește creșterea nivelului de viață al cetățenilor săi și să dezvolte „energia verde”, cu atât mai mult Moldova, care nu dispune de resurse energetice proprii”, a mai declarant Valentin Balan pentru „Business Class”.
Faptul că Moldova este dependentă de resursele energetice, este una dintre cele mai mari vulnerabilități ale țării noastre, crede omul de afaceri. Potrivit acestuia, anume de energie în orice stat depinde foarte multe: dezvoltarea economică, mobilitatea persoanelor, nivelul de viață etc. „E un sector strategic în care trebuie să investim și să dezvoltăm tehnologii energo-eficiente, iar asta va spori securitatea națională și independența țării”, este convins Valentin Balan, director al holdingului „Horus Energy”.
În cadrul interviului, omul de afaceri a mai vorbit despre proiectele realizate de „Horus Energy Holding”, în asociere cu gigantul mondial „Силовые машины”, atât în Republica Moldova, cât și în mai multe state din CSI, inclusiv Kazahstan, Rusia și Kârgâzstan, precum și în alte țări europene.